Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 10 milyar dolarlık Ortak Stratejik Yatırım Fonu kurduğu bildirildi.

Çin medyasına göre, Çin’e dört günlük resmi bir ziyaret gerçekleştiren Veliaht Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın ziyareti sırasında başkent Pekin’de bir dizi anlaşma imzalandı. 10 milyar dolarlık yatırım fonunun lansman törenine Çin Cumhurbaşkanı Xi ile Al Nahyan katıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Deng Li, belirli bir yatırım projesinin henüz onaylanmadığı bilgisini verdi.

Görüşmede Xi, Çin’in, BAE’i, körfez bölgesinde iyi bir arkadaş ve ortak olarak gördüğünü ve iki tarafın karşılıklılık ve ortak gelişme çerçevesinde pratik işbirliğini artıracağını umduğunu söyledi.

Çin radyosuna göre görüşmede Al Nahyan ise, ülkesinin Çin ile stratejik ortaklık konusunda kararlı olduğunu ve Çin’in ortaya attığı İpek Yolu Ekonomik Kuşağı -kısa adıyla "Bir Kuşak Bir Yol’- önerisini ileriye taşımak için Pekin ile çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.

İki ülke arasında ayrıca Çin parası Yuan ya da RMB’nin BAE’de takası ve 50 milyar yuan kontenjan ile RMB Kalifiye Yabancı Kurumsal Yatırımcı programını BAE’de genişletme konusunda bir mutabakat zaptı imzalandı. Buna ek olarak, Çin’in Merkez Bankası, Pazartesi günü BAE Merkez Bankası ile döviz swap anlaşmasını uzattı.

İki ülke arasındaki anlaşmalara göre Emirates Havayolları, gelecek yıl Çin’in Zhengzhou ve Yinchuan şehirlerine haftada dört sefer başlatacak.

BAE medyasına göre, BAE, Ortadoğu'da Çin'in en büyük ticari ortağı ve pazarı konumunda bulunuyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 54,8 milyar dolar olurken, bu rakamın 2015’in sonunda ise 60 milyar doları bulması bekleniyor. BAE verilerine göre ayrıca Çin, Avrupa, Ortadoğu, Afrika'ya yaptığı ihracatının yüzde 60'ında BAE sınır kapılarını kullanıyor.
Kaynak: cha