Çin ile Rusya’nın S-400 karadan havaya füze sistemi satışı konusunda anlaşma imzalandığı bildirildi.
Çin Günlüğü (China Daily) gazetesine göre, Çin ve Rusya, Moskova’nın S-400 karadan havaya füze sistemi satışı konusunda anlaşma imzaladı. Buna ek olarak, Rusya’nın silah ihracatından sorumlu devlet şirketi Rostec’in uluslararası işler başkan yardımcısı Dmitri Şugaev, dün Çin gazetesine, Rusya’nın, Çin'in uzay aracı ekipmanlarını kullanmayı planladığını açıkladı. Şugaev, S-400 anlaşmasının iki ülke için önemli olduğunu ve Çin’in S-400 sistemini kullanan ilk yabancı ülke olduğunu ifade ederken, ‘’açıklanmayacak kadar çok hassas’’ dediği anlaşmanın detayları hakkında bilgi vermedi.
Şugaev, Rusya’nın, Çin’in ‘’China Aerospace Science and Industry Corp’’ ile ‘’China Aerospace Science and Technology’’ şirketleri ile elektronik ve uydu iletişim cihazları gibi Çin’in geliştirdiği uzay aracı aletleri için müzakereleri sürdürdüğünü de dile getirdi.

Rus basınında çıkan haberlere göre, yeni nesil S-400 savunma sistemi, uçak helikopter, insansız hava aracı ve taktiksel balistik füze de dahil havadaki herhangi bir hedefi vurabiliyor. Sistemin 40N6 füzesi, 400 kilometre uzaklıktaki hava hedefini vurma özelliğine sahip.

Moscow Times’a göre Çin, geçen yıl eylül ayında sayısı bilinmeyen S-400’lerin teslimi için 3 milyar doların üstünde anlaşma imzaladı. Çin’in hava savunma sistemi, şu an kendi yapımı HQ-9 orta ve uzun menzilli hava savunma sistemi ile Rus yapımı S-300 füze sistemlerine dayanıyor.
Pekin'den askeri gözlemci Wu Peixin, dünyanın en iyi uçaksavar silah sistemlerinden biri olarak, S-400’ün Çin ordusunun uzun menzilli ve yüksek irtifa hava savunma ağına büyük bir destek vereceğini söyledi.

Moskova merkezli Stratejiler ve Teknolojiler Analizi Merkezi’nden kıdemli analist Vasily Kashin, Rusya'nın Sputnik Haber Ajansı’na verdiği demecinde, uzun menzilli S-400’lerin, Çin ordusunun (PLA), Doğu Çin Denizi’ndeki hedeflerini halledebileceğini, bu füzelerin, Çin’in ana karasından, Pekin ile Tokyo arasında tartışma konusu olan adaları hava sahasındaki hedefleri vurabilme kapasitesine sahip olduğunu da ifade etti.

-ÇİN İLE RUSYA ARASINDA 30 İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI-

Çin ile Rusya arasında 30 işbirliği anlaşması imzalandı. Çin’i ziyaret eden Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ile Çin Başbakanı Li Keqiang Pekin’de bir araya geldi.
Medvedev’i askeri tören ile karşılayan Li, mevkidaşı ile 20. Çin-Rusya Başbakanları Düzenli Toplantısı’na katıldı. İki Başbakan, iki ülke arasında enerji, yatırım, finans ve yüksek teknolojiyi içeren 30 işbirliği belgesinin imzasına tanıklık etti.

Rus medyasına göre Medvedev, söz konusu toplantıda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2020 yılına kadar 200 milyar dolara çıkarmayı planladıklarını söyledi.
Medvedev, Çin’in kuzeyindeki Zhengzhou şehrinde geçen gün sona eren Shanghai İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) 14. Başbakanlar Toplantısı'na katılmış, sonrasında ise dün de Çin'in güneydoğusundaki Zhejiang eyaletinin tarihi Wuzhen kasabasında başlayan 2. Dünya İnternet Konferansı’nda Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile görüşmüştü.



Kaynak: cha