Dünyanın en büyük basın meslek örgütü Dünya Gazeteler ve Haber Yayımcıları Birliği (WAN-IFRA), Türk hükümetinin bağımsız ve özgür medyaya sert tutumu ve saldırıların devam etmesi üzerine Türk basınıyla küresel dayanışmanın yenilenmesi için çağrı yaptı.

Bugün Paris'te toplanan WAN-IFRA Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Türk devletinin eleştirileri susturmak ve muhalif sesleri marjinalleştirmek için basına sistematik saldırı ve yıldırma politikası" kınandı. Türkiye'de basın özgürlüğüne yönelik saldırıların Kasım seçimlerinin öncesinde yoğunlaştığına dikkat çekilen açıklamada, bu durumun da "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidardaki AKP'sine iktidar çoğunluğunu yeniden kazandırdığına" değinildi. Söz konusu saldırgan tutumun devam etmesinin Türk toplumunun demokratik temellerinin altını oyduğunu da beliren WAN-IFRA, bunu da 'alarm verici' olarak nitelendirdi.

Türk hükümetinin bağımsız medyaya saldırılara son vermesi için 31 Mayıs'ta yaptıkları çağrının kulak ardı edildiğini belirten WAN-IFRA Yönetim Kurulu, yaz aylarında ise devletin aynı fikirde olmadığı gazetecileri terörle suçlamaya başladığını vurguladı. Gazetecilere sürekli açılan davalar ve polisin medya kuruluşlarına yaptıkları baskınların da basın sektöründe korku ve yılgınlık atmosferi oluşmasına katkı sağladığını belirtti.

Söz konusu saldırılara örnekler verilen açıklamada, terör suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan VICE News muhabirlerine mihmandarlık yapan Mohammed Ismael Rasool'un 100 gündür hapise olduğuna dikkat çekildi ve serbest bırakılması istendi. Açıklamada ayrıca; Ahmet Hakan Coşkun'a yapılan saldırı ile Hürriyet binasına saldırıyla ilgili kapsamlı ve tarafsız soruşturma yürütülmesi ve hükümetin de bu tür saldırılara müsamaha göstermeyeceğine dair güçlü bir mesaj vermesi istendi. Yetkililerin şu ana kadar böyle bir ttum takınmamasından üzüntü duyulduğu belirtildi. İpek Medya Grubu'na zorla kayyum atanması ve kuruma hükümet sempatizanlarının yönetici olarak görevlendirilmesini de kınandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ifade özgürlüğüne saygı gösterilmesi çağrısı yapan bir mektubu 1 Kasım seçimleri öncesinde gönderdiklerini hatırlatan WAN-IFRA Yönetim Kurulu, bu çağrıyı yineledi. Antalya'daki G20 Zirvesi'ne eleştirel medyanın davet edilmemesini de kınadı. Hükümetin, farklı kesimlerden gazetecilere acımasızca zulmettiğini belirterek şiddetle kınayan basın meslek örgütü, tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün de hemen serbest bırakılmasını istedi. WAN-IFRA, Türkiye'yi ifade özgürlüğü ile ilgili imzaladığı uluslararası sözleşmelerle belirlenmiş sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı ve uluslararası ortaklarından da basın özgürlüğü ve bağımsızlığını daha iyi koruması için "Erdoğan hükümetine baskı yapmalarını" istedi.
Kaynak: cha