Fransa bölgesel seçimlerin ikinci turu için sandık başına gidiyor.

2017 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi gerçekleştirilen son seçimlerde sandıklar sabah saat 8.00'de açıldı. Seçimleri Cihan Haber Ajansı'na değerlendiren Paris 10'uncu bölge Sandık Başkanı Audrey Bertrand, katılımın ilk tura göre çok daha fazla olduğunu söyledi.

Paris'teki terör saldırıları sonrası ilan edilen olağanüstü hal kapsamında gerçekleştirilen seçimlerde 13 bölge başkanının yanı sıra 1757 bölge meclis üyesi de belirlenecek. 45,3 milyonun oy kulanabildiği seçimlerde sonuçları ise seçimlere katılım oranının belirleyeceği belirtiliyor.

Fransa'da geçtiğimiz pazar gerçekleştirilen bölgesel seçimlerde aşırı sağ parti ülke genelinde elde ettiği yüzde 29,5 ile ilk sırada yer almıştı. FN, tarihinin en yüksek oy oranını elde ettiği seçimlerde 13 bölgeden 6'sında sandıktan ilk sırada çıkmıştı. Katılım oranı ise yüzde 49,91'de kalmıştı.

''AŞIRI SAĞ KAZANMASIN DİYE OY VERDİM''

İlk turda oy vermediği halde ikinci tur için sandık başına gelen Philippe Mayer, tercihinin değişmesinde ilk turda aşırı sağ parti Ulusal Cephe'nin (FN) aldığı oyun etkili olduğunu söyledi. Mayer aşırı sağ partinin kazanmasını engellemek için oy verdiğini dile getirdi.

İşsiz olduğunu söyleyen Philippe Mayer, ''Ben aşırı sağın hiç bir şekilde ve hiçbir bölgede iktidarda yerde almasını istemiyorum.'' dedi. Ulusal Cephe partisinin korkular üzerinden siyaset yaptığına da dikkat çeken işsiz seçmen, seçmenlerin önceliklerini başında 1940 tarzı Avrupa'da yükselen aşırı sağ olgusu ve tabii ki ekonomik kaygıların geldiğini kaydetti. Fransa'da halkın ekonomik krizde olduğunu dile getirdi.

95 yaşındaki Beatrice Perrin ise ''Bu yaşlı halime rağmen sorunlar beni de ilgilendiriyor. Evimde kalarak etrafımızdaki bu sorunlara kayıtsız kalamazdım.'' dedi. Oy hakkını dünyanın daha iyi yönde değişmesini istediği için vatandaşlık görevi olarak yerine getirdiğini kaydetti. Perrin, ''Yaşlılar hastalar ve gençlerin de daha iyi şartlarda yaşamasını istiyorum. Ben bu yaşıma kadar hala aktif olabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Ama bütün yaşlılar için aynı durum geçerli değil.'' diye konuştu.

Geçen hafta gerçekleştirilen bölgesel seçimlerde aşırı sağın ardından ikinci sırayı Nicolas Sarkozy'nin liderliğini yaptığı ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler, üçüncü sırayı ise iktidardaki Sosyalist Parti (PS) elde etmişti.
Kaynak: cha