İngiltere hükümeti, Müslüman Kardeşler grubuyla ilgili uzun süredir beklenen raporu yayımladı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın talimatıyla geçen yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler'in ülkedeki faaliyetlerini incelemek amacıyla kurulan komisyon, Müslüman Kardeşler grubuna mensup üyelerin ve söz konusu politik grupla olan bağlantıların, aşırılığın bir göstergesi olarak dikkate alınması gerektiğini açıkladı.

Yayımlanan raporda Başbakan Cameron’ın, “Müslüman Kardeşler’le bağlantılı olanların aşırılıkla son derece muğlak bir ilişkisi var. Hem ideoloji hem de bir ağ olarak Müslüman Kardeşler, bazı birey ve örgütlerin, şiddet ve terörle bağlantı kurmasına bir geçit sağlamıştır.” ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz Ocak ayında açıklanması beklenen rapor için İngiltere Başbakanlığı, sadece temel bulguların kamuoyu ile paylaşılacağını belirtmiş, uzun süredir yayımlanması ertelenen raporun, bazı ülkelerle ilişkileri bozmamak için ertelendiği iddiasını ise reddetmişti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER YASAKLANMADI

Raporda, Müslüman Kardeşler’in yasaklanmasına dair ise bir ibare bulunmuyor ancak grubun bazı üyelerinin şiddet faaliyetleriyle bağlantılı olduğu belirtiliyor. Raporda, “Mısır’da azınlık sayılacak bazı Müslüman Kardeşler destekçilerinin şiddet yanlısı bazı örgütlerle bağlantılı olduğu bilinmektedir.” deniliyor.

İngiliz lider Cameron’ın talimatıyla geçen yıl nisan ayında Müslüman Kardeşler'in İngiltere’deki faaliyetlerini incelemek amacıyla bir komisyon kurulmuştu. Komisyon başkanlığını ise İngiltere'nin Riyad Büyükelçisi Sir John Jenkins yapmıştı. Uzun süredir ertelendiği için tartışmalara neden olan raporun yıl sonunda açıklanacağını Kasım ayında resmi temaslarda bulunmak için Ada’ya gelen Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yle ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Cameron duyurmuştu.
Kaynak: cha