Paris saldırılarından sonra Avrupa; güvenlik, sınır kontrolleri ve radikalleşmeyi konuşuyor. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland yaptığı yazılı açıklamada Avrupa’nın terör tehdidine karşı savaşırken bazı grupları marjinalleştirmemesi gerektiğini vurguladı. IŞİD'in ise "ne bir devlet ne de İslami" olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland, Avrupa ülkelerinin terör tehdidine karşı güvenliği artırmak için gerekli adımları atarken aynı zamanda teknolojik terör tehdidine karşı da önlem alması gerektiğini söyledi. Hükümetlerin bunu yaparken dikkatli davranmaları gerektiği, herhangi bir dini grup marjinalleştirmekten kaçınmaları gerektiğinin altını çizdi.

Jagland, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesi olan "din ve vicdan özgürlüğü" maddesine vurgu yaptı ancak maddenin 2. bendinde yer alan "Din veya inancını açıklama özgürlüğü, ancak kamu güvenliğinin, kamu düzenin, genel sağlığın veya ahlakın, ya da başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması için demokratik bir toplumda zorunlu tedbirlerle ve yasayla sınırlanabilir." ifadesinin altını çizdi.

İSLAM’I SORUN OLARAK GÖRMEK SADECE TERÖR ÖRGÜTLERİNE FAYDA SAĞLAR

Toplumun içinde küçük popülist milliyetçilerden, İslamiyet’i kısıtlamaya yönelik birçok ifade duyduğunu söyleyen Jagland, o grupların toplumdaki mevcut korku ikliminden yararlanmak istediklerini belirtti. "Böyle bir tepki bize sadece daha fazla şiddet getirecektir. Bu şekilde İslam’ı sorun olarak görmek ve göstermek sadece terör örgütünün propagandasını teyit etmek ve toplumun içindeki aşırılıklara destek vermek olacaktır." ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha