Ukrayna’nın başkenti Kiev’in eski Belediye Başkanı Leonid Çernovetski, Gürcistan’da siyasi parti kurdu. "Mutlu Gürcistan" isimli parti ile gelecek yıl yapılacak genel seçimlere katılmayı hedefleyen Çernovetski, seçilmesi durumunda emeklilere önemli oranda zamlar vadediyor.

Ukrayna’nın sayılı zenginleri arasında yer alan Çernovetski, 3 yıl önce radikal bir kararla Gürcistan’ın batısında bulunan sahil kasabası Gobuleti’ye yerleşerek bu ülkenin vatandaşlığına geçmişti. Belediye başkanlığı döneminde renkli kişiliği ile tanınan Çernovetski, muhalefetin sağlığı konusundaki eleştirilerine cevap olarak mayo ile basın toplantısı düzenlemişti. Ukrayna parlamentosunda 4 dönem milletvekilliği de yapan Çernovetski, ilk kez 2006 yılında belediye başkanı seçildi. Hakkında çıkan yolsuzluk iddiaları dolayısıyla görevden alınan ve mahkemede aklanarak yeniden aday olan Çernovetski, 2008’de tekrar belediye başkanı oldu. Krizle ve yolsuzlukla mücadeleyi gerekçe göstererek, kendisiyle görüşmek isteyenlerden 100 bin dolar randevu ücreti talebiyle akıllarda kalan Çernovetski kentteki mezarlıkların ziyaretinin paralı hale getirilmesi, tüm okulların özelleştirilmesi, tarihi yapıların satışa çıkarılması gibi radikal tekliflerle uzun süre kendisinden söz ettirmişti.

Başkanlığı döneminde akıl sağlığı ile ilgili medyanın gündeminden düşmeyen Çernovetski Gürcistan’da sosyal yardım organizasyonları yapan bazı sivil toplum kuruluşlarının da başkanlığını yürütüyor.
Kaynak: cha