Libya'da 3 yıldır devam eden krizi bitirmek amacıyla Fas'ın Skhirat kentinde devam eden görüşmelerde bugün imzalanacak anlaşma ile sona gelindi.

Anlaşmayla üzerinde tarafların anlaştığı bir Ulusal Birlik Hükümeti kurma hedefleniyor. Fas, Birleşmiş Milletler himayesinde yaklaşık bir yıldır taraflar arasındaki görüşmelere ev sahipliği yapıyor.

Roma'da pazar günü düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'nda konuşan Fas Dışişleri Bakanı Salaheddine Mezouar, Libya'da "yeniden yapılanma sürecine geçme, istikrar sağlayabilecek kurumları yerleştirme ve aynı zamanda ulusal birlikteliğin varlığı ve korunmasını sağlayacak" anlaşmanın altını çizmişti.

Fas'ın "Libyalı tarafların yakınlaşması ve arabuluculuk" konularında önemli bir rol oynadığını söyleyen Mezouar, yine Fas'ın tek kaygısının "Libya'nın geleceğini korumak için Libyalı tarafların arasındaki süreci yönetme olan bir ülke" olduğunu belirtti.

Ayrıca, "Fas'ın ülkenin birliğinin korunması ve kurumların tekrar oluşturulması konusunda Libyalıların yanında olduğunu ve buna devam edeceğini" söyledi.

Uluslararası Roma Konferansı'na katılan Libya ekibinden Tripoli Parlamentosu sorumlusu M. Salah Al Makhzoum, "Fas'a, krala, halka ve hükümete yaklaşık bir yıldır Libya'da taraflar arası diyaloğu teşvik konusundaki gayretlerinden dolayı şükranlarımızı sunarız" dedi.
Kaynak: cha