Rusya devlet kanalı Rossiya-1'de gösterilecek olan "Eve Dönüş Yolu" belgeselinin tanıtım filminde Putin, geçen sene Kırım'ı ilhak eden Rusya'nın kararı nasıl aldığını anlatıyor ve 22 Şubat gecesinden 23 Şubat sabahına kadar süren toplantıdan bahsediyor. Toplantının devrik cumhurbaşkanı Yanukoviç'in Ukrayna'dan çıkarılması hakkında olduğunu söyleyen Putin, "Sabah 7 civarı toplantıyı bitirdik. Ayrılırken ekibime 'Kırım'ın Rusya'ya dönüşü için işe koyulmalıyız' dedim" ifadelerini kullanıyor.

Bu toplantının dört gün sonrasında, 27 Şubat 2014'te, silahlı gruplar Kırım'daki bölgesel parlamento binasını basmış ve alelacele Rusya yanlılarından müteşekkil yeni hükümet seçilmişti. Yeni yönetim, Rusya'ya katılım kararını 6 Mart'ta almış ve kararı 16 Mart'ta referanduma götüreceğini ilan etmişti. Uluslararası toplumun tanımadığı ve Kırım Tatarlarının boykot ettiği referandumdan Rusya'ya katılım kararına onay çıkmış, Moskova da bölgeyi 18 Mart'ta resmen ilhak etmişti.

Bu operasyon başta gizli tutulsa da, ilerleyen günlerde Kremlin Kırım'daki iktidar değişiminde oynadıkları rolü kabul etmişti.

"RUS ORDUSU YANUKOVİÇ İÇİN HAZIRLIK YAPTI"

Vladimir Putin tanıtım filminde, gösterilerden sonra Kiev'den kaçan ve Donetsk'e giden Yanukoviç için Rus ordusunun savaşmaya hazır olduğunu da söylüyor. Putin, devrik cumhurbaşkanı için "Öldürülebilirdi. Yanukoviç'i Donetsk'ten karadan, denizden ya da havadan çıkarmak için hazırlanmıştık. Çok konuşmaktan kaçınmak için ağır makineli silahlar yerleştirilmişti" şeklinde konuşuyor.

Yanukoviç 22 Şubat'ta Kiev'i terk etmiş, 27 Şubat'ta Rusya'nın Rostov şehrinde ortaya çıkmıştı. Devrik cumhurbaşkanı o günden beri Ukrayna'ya dönmedi.

Kırım 16 Mart 2014'te yapılan ve Tatarların boykot ettiği referandum sonucuna dayanarak Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.
Editör: TE Bilişim