Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, "Karşı taraf mantıklı olursa ve kaybeden ya da kazananların olmasına imkan vermeyecek tavizler gerçekleşirse Kıbrıs sorunu yarın bile çözülebilir." dedi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Avrupa Birliği ve doğal gaz konularında açıklamalar yaptı. Mart ayında referandumların gerçekleştirilmesi olasılığı karşısında açıklama yapan Anastasiadis, üzerinde anlaşmaya varılması ve kayda geçirilmesi gereken çok sayıda ayrıntı bulunduğunu, merkezi devletin ve eyaletlerin anayasalarının yazılması gerektiğini belirtti. Anastasiadis, aceleci davranan ve farklı bir görüntü çizen bazı unsurların bulunduğunu ifade ederek, en kısa sürede çözüm olmasını istediklerini, zamanın geçmesinin çözümün zararına olduğunu vurguladı.

"KIBRIS SORUNU YARIN BİLE ÇÖZÜLEBİLİR"

"Karşı taraf mantıklı olursa ve kaybedenler ya da kazananlar olmasına imkan vermeyecek gerekli tavizler yapılırsa Kıbrıs sorunu yarın bile çözülebilir." diyen Rum lider, engelin her zaman, federasyon yerine konfederasyonda ısrar eden Türkiye’nin uzlaşmaz tutumu olduğunu, şimdi ise doğru zeminde bulunulduğunu düşündüğünü savundu.

Açıklamalarında 'garantiler' konusuna da değinen Anastasiadis, Kıbrıslı Türkleri bir kısım endişelerinin ve Kıbrıslı Rumların Türkiye’nin 1974’teki eyleminden kaynaklanan en büyük endişelerinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Anastasiadis "Velhasıl, müzakere masasına görüşülmek üzere giren bir konudur. İyi bir aşamada olduğumuza inandığım, askerlerin geri çekilme takvimleri gibi. Yani geri çekilme zamanları bir yerde kısaltılmalıdır." şeklinde konuştu.

"GARANTİDEN VAZGEÇMEYEN SADECE TÜRKİYE KALDI"

Yunanistan’ın garantör ülke olmayacağını belirtmesinin kendilerine büyük katkısı olduğunu ve konuyu İngiltere’nin gündemine getirmelerini sağladığını belirten Anastasiadis, İngiltere’nin ise “Siz ikiniz istemiyorsanız biz karışmayız.” demesinin ardından geriye sadece Türkiye’nin kaldığını öne sürdü.

Anastasidis konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün ülkenin bir kısmını işgali altında bulunduran Türkiye’yi, AB üyesi bir ülkenin garantörü olarak hangi mantıklı insan önerir ki? Sonuç olarak, konunun alternatif şekillerde çözülmesi dinamizmi oluşmuştur.”

Mülkiyet sorununun çözülmesi için bir fon oluşturulmasının istendiğini ve konuyu AB, ABD ve tüm muhataplarının gündemine getirdiklerini ifade eden Anastasiadis, oluşturulacak fonun mülkiyet konusunda uzlaşılan çözüm şekillerden bir tanesine katkı yapacağını söyledi.

“ÇÖZÜM OLURSA KIBRIS’TAN TÜRKİYE’YE DOĞAL GAZ”

Anastasadis söyleşisinde ayrıca, enerji kaynakları unsurunun Kıbrıs sorununun çözümü konusunda önemli bir teşvik olduğunu iddia etti. Anastasiadis, çözüm olması ve Türkiye’nin özellikle İsrail ve Mısır’la ilişkilerini düzeltmesi durumunda Türkiye enerji koridorunun açılacağını iddia ederken çözüm durumunda boru hattının Kıbrıs ve oradan da Türkiye’ye geçmesine bir itirazlarının olmayacağını aktardı.
Kaynak: cha