Rusya Dışişleri Bakanılığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye’nin, uçağın düşürülmesinin ardından kullanmayı tercih ettiği retoriğin (söylemlerin) Moskova ile yapıcı diyalog kapılarını kapattığını söyledi. Zaharova, “Sadece uçağın düşürülmesinden hemen sonra gördüklerimiz değil, olayın ardından Ankara’nın takip ettiği kötü retorikten sonra yapıcı diyalog ihtimali maalesef kapanmıştır.” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, bakanlıkta düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında Türkiye’ye ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Zaharova, Türk medyasına Suriye sınırında Türkiye tarafından Su-24 uçağının düşürülmesi olayı ile 1983 yılında Sovyetler Birliği döneminde Sovyet hava güçlerinin Güney Kore’ye ait bir uçağı düşürmesinin mukayese edilmemesini istedi.

Türk medyasının bu iki uçak düşürme olayının karşılaştırılmasında yanlış anlaşılmalar olduğunu belirten Rus Sözcü, üst düzey Türk yetkililerinin bu olayı mukayese etmesinden de rahatsız olduğunu dile getirdi.

Zaharova, “Elbette bazı benzerlikler bulunabilir. Her iki olayda da uçaklar var, her iki olay da havada gerçekleşiyor, her iki olayda da insanlar ölüyor; ama eğer resmi yayın organlarından ve resmi yetkililerden bahsediyorsak o zaman hangi konudan bahsettiklerini anlamaları gerekir. İnternet’in basitçe kullanılması bile bu iki durumu karşılaştırmanın ne kadar aptalca olduğunu gösterir.” dedi.

Zaharova ayrıca Türkiye’nin, uçağın düşürülmesinin ardından kullanmayı tercih ettiği retoriğin de Moskova ile yapıcı diyalog kapılarını kapattığını dile getirdi. Rus yetkili, “Sadece uçağın düşürülmesinden hemen sonra gördüklerimiz değil, olayın ardından Ankara’nın takip ettiği kötü retorikten sonra yapıcı diyalog ihtimali maalesef kapanmıştır.” dedi.

Zaharova, Rusya yönetiminin Türkiye’ye aldığı tedbirleri genişletme planlarından ise haberdar olmadıklarını söyledi. Zaharova, Rusya’nın Türkiye’ye karşı tedbirleri artırabileceğine dair haberleri değerlendirerek, “Bu konuda bir şey bilmiyorum ve bu konuda yorum yapmayacağım, herhangi bir bilgi sahibi değilim.” dedi.
Kaynak: cha