Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Suriye'de devam eden iç savaşın, 21’inci yüzyılda uluslararası sistemin yeniden kurulmasında belirleyici bir faktör olacağını söyledi. Şu anki durumun Birinci Dünya Savaşı öncesi duruma çok benzediğini, savaş meydanının Ortadoğu'ya kaymış olduğunu dile getiren Rusya müftüsü, "Birinci Dünya Savaşı dünyadaki birçok imparatorluğu kendi girdabının içine çekmişti. Dünya güçleri, devam eden siyasi ve askeri süreçlere müdahil oluyorlar." dedi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen 11’inci Uluslararası İslam Forumu’nda “Değişen Değerler Dünyası’nda Din, Kimlik ve Siyaset” konuşan Gaynuddin, “Arap savaşlarının en sonuncusu ve kanlısı olan Suriye savaşının sonucu; 21’inci yüzyılda dünya düzenini ve devlet sistemini oluşturma prensiplerini ve yeni yaklaşımları planlamada belirgin bir etkiye sahip olacak.” dedi.

Gaynuddin, dün gerçekleştirilen oturumdaki konuşmasında bugünkü durumu Birinci Dünya Savaşı öncesi durumla karşılaştırdı ve “Birinci Dünya Savaşı dünyadaki birçok imparatorluğu kendi girdabının içine çekmişti.” diye ekledi.

Rusya müftüsü, “Bugün savaş meydanı Ortadoğu’ya kaydı. Dünya güçleri, devam eden siyasi ve askeri süreçlere müdahil oluyorlar. Ortadoğu’daki dramın şu anki etkisi, Avrasya bölgesinde de yıkıcı terör faaliyetleri, göçmen krizi ve diğer sosyo-politik fenomenler olarak hissediliyor.” ifadelerini kullandı.

20 farklı ülkeden Müslüman liderleri bir araya getiren forum iki gün sürecek. Foruma katılanlar, Müslüman dünyasının bugün karşı karşıya olduğu gençlerin radikalleşmesinden terör tehditlerine, kültürel kimliklerin korunmasından camilerdeki imam eksikliklerine kadar birçok sorunu ele alacak. Forum ilk kez Rusya dışında gerçekleştiriliyor.
Kaynak: cha