Rusya, Türkiye ile yaşanan uçak krizinin ardından Rusya’da eğitim gören Türk öğrencilerin sınırdışı edildiği iddialarını yalanladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada öğrencilerin sınır dışı edilmesi gibi “aşırılıklarını” yaşanmadığı belirtilerek, bu tür hareketlerin de Rusya imajına zarar vereceği kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Ülkelerimizin halkları için hassas olduğundan bu alandaki durumu yakından takip ediyoruz.” denildi. Açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamasına gönderme yapıldı: “Rusya Devlet Başkanı 3 Aralık tarihinde Federal Kongre’de yaptığı konuşmada Rusya yönetiminin, Türkiye’deki idareci elit ile bu ülkenin halklarını bir tutmadığını söylemiştir. Eğer bu tür ‘aşırılıklar’ bir yerlerde meydana gelmişse, bu eylemi gerçekleştiren kişilerin bu tür adımların Rusya imajına zarar verdiğini düşünmeleri gerekir.”

Öğrencilerin sınır dışı edildiğine dair resmi olarak doğrulanan tek hadisenin Voronezh Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nden 8 Türk öğrencinin sınır dışı edilmesi olayı olduğu ve bu konuda bir soruşturma gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada “Bu sınır dışı siyasi gerekçelerle değil, öğrencilerin ‘zayıf akademik notları ve devamsızlıklarından’ dolayı olmuştur.” diye kaydedildi.
Kaynak: cha