Ahşap Sanayicileri Derneği’nin (ASAD) ilk Olağan Genel Kurulu’nda Kurucu Başkan Ayhan Kahraman güven tazeledi. Genel kurulun ardından yapılan toplantıda sektörün sorunları tartışıldı.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Sosyal Tesisleri’nde yapılan Genel Kurul’da geçici Yönetim ve Denetim Kurulları'nın ibrasının ardından Ayhan Kahraman’ın listesi oy birliğiyle iş başına geldi. Daha sonra yapılan Yönetim Kurulu toplantısında Ayhan Kahraman Başkan, Necdet Başoğlu ve TEPAL Başkanı Muzaffer Balcıoğlu Başkan Yardımcısı, Muhammet Aksoy Genel Sekreter, Ali Kartal Sayman, Ahmet Hamdi Demirağ, Fahrettin Kulu, Yüksel Efe ve Burhan Çobanoğlu’da Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldı.

Genel Kurul’un ardından Orman Genel Müdürlüğü İşletme ve Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz’ün de katıldığı toplantı yapıldı. Toplantıda konuşan ASAD Başkanı Ayhan Kahraman, Türkiye’nin orman varlığı bakımından dünyada 12. sırada yer aldığı halde, bu zenginliği gerektiği kadar değerlendiremediğini söyledi. Kahraman, “Orman ürünleri ihracatımız yok denecek kadar az. İthalatımız ise oldukça yüksek. Zira dünyadaki 220 ülke arasında ithalatta 32. sıradayız.” dedi.

ASAD’ı kurmalarının nedeninin sektördeki kuruluşların sorunlarına çözüm bulmak olduğuna dikkat çeken Ayhan Kahraman, “Üyelerimiz arasında kereste imalatçıları, ahşap palet ve ahşap ambalaj imalatçıları var. Sektörümüzdeki büyük kuruluşların kesintisiz ham maddeye ulaşmaları, küçük işletmelerin de orman ihalelerine katılan sektör dışındaki firmaların haksız rekabetine uğramamaları için çalışacağız. Bu sayede sektörümüzü korumak gayesindeyiz.” diye konuştu.

"SEKTÖRDEKİ SORUNLARA ÇÖZÜM ARIYORUZ"

Ayhan Kahraman, sektörde sorunlara çözüm aradıklarını belirterek, Orman Genel Müdürlüğü’nün, 'Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları' tebliğinde geçen yıl yaptığı değişiklikle daha önce sadece yonga levha tesislerine tanıdığı tahsis uygulamasını, yıllık üretim kapasitesi 25 metreküp ve üzeri olan kereste, ahşap palet ve ahşap ambalaj tesislerine de yaygınlaştırmasının olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Kahraman, Genel Müdürlük'ten bir diğer beklentilerinin de açık ihalelere sektör dışından firmaların katılmasını önleyecek kısıtlamalara gidilmesi olduğunu ifade etti.

Orman Genel Müdürlüğü İşletme Pazarlama Daire Başkanı Kenan Akyüz, Türkiye’nin orman varlığını en verimli şekilde kullanması için yaklaşık 4 yıldır çok önemli adımlar attıklarını söyledi. Bu değişiklikleri yaparken sektördeki kuruluşlar ve sektör temsilcileri ile yoğun bir mesai harcadıklarını vurgulayan Akyüz, 1956 yılında çıkartılan 6831 Sayılı Orman Kanunu’na uygun olarak aynı yıl çıkartılan 'Oduna Dayalı Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları' tebliğini sil baştan yazdıklarını söyledi. Tebliği günümüz ticaret kurallarına göre hazırladıklarının altını çizen Akyüz, “Bu tebliğin hazırlanması konusunda tek yetkili Orman Genel Müdürlüğü’dür. Bu yetkiyi almak da çok zor oldu. Ama azimle çalışarak başardık. Tebliğimiz hakkında olumsuz görüş sunan olmadı. Uygulama sırasında aksaklıklar olursa bunları da sektörün taleplerine göre değiştiririz. Sizlerden beklentimiz tebliğin uygulanması sırasında olumsuzluklarla karşılaşırsanız bizimle paylaşmanızdır.” dedi.

BALCIOĞLU: AHŞAP SEKTÖRÜNE DAHA ÇOK ÖNEM VERİLMELİ

ASAD Başkan Yardımcısı seçilen Avrupa Palet Üreticileri Birliği EPAL Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) Başkanı Muzaffer Balcıoğlu, Türkiye’nin orman varlığının ekonomiye kazandırılması için sektördeki kuruluşların el birliği etmesinin ve Orman Bakanlığı’nın da bu kuruluşlara destek vermesinin çok önemli olduğunu söyledi. Balcıoğlu, sektörde irili ufaklı binlerce işletme bulunduğunu, bu işletmelerin teknolojilerinin artırılması, ham madde sorunlarının çözülmesi ve ürünlerinin katma değerinin yükseltilmesi için daha çok çaba harcanması gerektiğine vurgu yaptı.
Kaynak: cha