Berlin’de bu yıl 81’inci kez düzenlenen Uluslararası Tarım ve Gıda Fuarı Yeşil Hafta’ya ziyaretçi ilgisi devam ediyor. Fuar, Pazar akşamı sona erecek.

Branşında dünyanın en büyük fuarlarından biri olan Uluslararası Tarım ve Gıda Fuarı Yeşil Hafta geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da ziyaretçi çekmeye devam ediyor. Bu yıl 81’inci kez düzenlenen ve kapılarını ziyaretçilere geçen cuma akşamı açan Yeşil Hafta’yı sadece hafta sonunda yüz bin kişi gezdi.

Ziyaretçi sayısının fuar kapanana dek 400 bin kişiye yükselmesi bekleniyor.

RUSYA AMBARGO SEBEBİYLE KATILAMADI

81. Uluslararası Tarım ve Gıda Fuarı Yeşil Hafta Berlin’in Charlottenburg İlçesi’ndeki Televizyon Kulesi’nin altında bulunan sergi salonlarında yaklaşık 120 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Bu alanda 65 ülkeden 1660 irili ufaklı işletme ürünlerini sergiliyor. Türkiye bu yıl fuarda ülke olarak değil bazı firmalar aracılığıyla temsil ediliyor.

Yeşil Hafta’da her yıl bir ülke fuarın resmi partneri olarak belirleniyor ve konuk ülke olarak özel bir konuma sahip oluyor. Bu yıl özel konuma sahip ülke olarak Fas seçildi. Yeşil Hafta Fuarı’na her yıl düzenli olarak katılan Rusya ise Ukrayna krizi sebebiyle uygulanan yaptırımlardan dolayı bu yılki fuarda temsil edilemiyor.

İŞVERENLER TEMSİL EDİYOR

Türkiye’yi temsil eden firmalar arasında Berlin’de kuru meyve ticareti yapan “Tugay Trockenfrüchte“ adlı işletme ile meyve çayları ve zeytinyağından yapılan güzellik ürünlerini pazarlayan ”Ottoman“ adlı, Brandenburg Eyaleti’ndeki Ludwigsfelde kasabasında yerleşik işletme bulunuyor. Her iki işletmenin de amacı fuara katılan tüm işletmeler gibi ürünleri tanıtıp yeni iş bağlantıları kurarak ticari hareket alanını genişletmek.

ÇİÇEKLER GÖRÜLMEYE DEĞER

Dünyanın dört bir köşesinden gıda ürünlerinin sergilendiği Yeşil Hafta’da keçiden ata kadar canlı hayvan da görmek mümkün. Doğaseverlerin gezip görmeye özen gösterdiği önemli bölümlerden biri ise çiçeklerin bulunduğu reyon. “Çiçeklerin Karnavalı“ olarak nitelendirilen reyonda 35 bin çeşit çiçek sergileniyor.

ORTALAMA YÜZDE 35 GELİR KAYBI VAR

24 Ocak tarihine kadar açık kalacak fuarda tarım ve gıda sektörünün sorunları da fuar çerçevesinde düzenlenen 300’ü aşkın toplantı ve seminerde gündeme getirilip tartışılıyor. Almanya’da tarımcılık ve hayvancılıkla uğraşanlar süt, et ve tahıl ürünlerinin fiyatlarının düşmesinden şikayet ediyorlar. Alman Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin gelirlerinde geçen yıl ortalama yüzde 35 oranında azalma meydana geldiğine dikkat çekti ve sadece Rusya’ya uygulanan ambargonun çiftçilere bir milyar Euro zarar verdiğini söyledi. Rukwied çiftçilerin durumunun içinde bulunduğumuz 2016 yılında düzelebileceğine ihtimal vermediğini de sözlerine ekledi.

Federal Almanya Gıda Endüstrisi Başkanı Christoph Minhoff da sektörün durumunu dile getirirken "Gıda Endüstrisi geçen yıl, son dört yılın en kötü dönemini yaşadı." diyerek yaşanan sorunların büyüklüğüne işaret eti.

Konuya ilişkin görüş belirten Bavyera Eyaleti Tarım Bakanı Helmut Brunner de fiyatların bu yıl boyunca düşük kalacağından duyulan endişeyi tekrarladı ancak süt fiyatlarının yükselebileceğine dair öngörüde bulundu.

Almanya’da gıda endüstrisinde yarım milyondan fazla işçi istihdam ediliyor.
Kaynak: cha