ABD Merkez Bankası FED, dün alınan bir kararla ilk faiz artırımına yönelik hamleyi Haziran ayına öteledi. Bunun beraberinde ise FED dün iki önemli değişikliğe adım attı. 

2015 sonu için, aralık ayındaki yüzde 1.125’lik ortalama faiz tahmini mart ayında yüzde 0.625 düştü. Bu demek oluyor ki FED toplantısında çıkan kararlardan asıl piyasaları etkileyen yıl sonu için politika faizi tahminlerinin yarı yarıya düşmesi oldu. Şu an ki faiz oranlarına baktığımızda ise 0.25 olduğunu görüyoruz. Geçmişe baktığımızda ise faiz artırımlarının en küçük çeyrek puanlar ile yapıldığını görüyoruz. Eğer faiz artırımları bu şekilde devam edecekse eylül ayında ciddi fakat tek bir artırım uygulanabilir. 

Peki ne oldu da son bir çeyrekte FED üyelerinin faiz tahminleri dramatik bir düşüşe geçti? Baktığımız zaman ABD büyümesindeki küçük oranlı yavaşlamayı buna sebep olarak gösterebiliriz fakat en önemli etken bu sıralarda doların hızlı bir şekilde artışı olarak görünüyor. Geçtiğimiz yılın son ayından mart ayına doğru bir kıyaslama yapacak olursak dolar 1.25 Euro’dan 1.04’e yüksedi. Değeri, altı büyük para birimine karşı 88’den 100’e çıktı. Euro’ya karşı değerlenme yüzde 17, 6 para birimine karşı yüzde 14 düzeyinde seyrediyor. Son üç ayda FED üyelerinin tavrını ve yıl sonu politika faizi tahminlerini değiştiren en önemli gelişme de tahminlerimize göre bu olsa gerek. 

FED Kararlarının Türkiye'ye Etkisi

Dün açıklanan FED kararları Türkiye piyasaları açısından aslında bir doping gibi tabir edilebilir. Alınan FED kararlarını bu noktada risk alma iştahını artırıp, sermaye akımlarını hızlandıracaktır. FED’in geçmiş yıllardaki benzer adımlarının yarattığı etkiye ve bu etkinin süresine bakınca, risk alma iştahının en azından birkaç haftalığına piyasaların canlılığını koruyacağı tahmin edilebilir. Sermaye akımlarından gelişmekte olan ülkelere ve bu arada Türkiye’ye de belli bir pay düşebilir. Sermaye çıkışları zayıflarken, sermaye girişleri ciddi bir biçimde kuvvetlenebilir. Bunu yanısıra TL'nin değerlenmesi de kaçınılmaz olacaktır. Dün akşam saatlerinde FED kararlarının açıklanışı beraberinde doların 2.57'nin altına düşüşünü getirdi. Hal durum böyle olunca da yurtiçinde seçim ve siyasetin gölgesi altında bunalan finansal piyasalar nefes alma şansını yakalamış oldu.



Yeni Haberler
Editör: TE Bilişim