Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, son bir yılda 718 bin kişiye istihdam sağlandığını ancak işsiz oranının yüzde 10’larda seyrettiğini söyledi. Şimşek, “İstihdamdaki artışa rağmen işgücüne yüksek katılım sebebiyle işsizlik oranı yüzde 10’lar seviyesinde seyretmektedir. 2015 yılında yüzde 10,2’ye ulaşacağı öngörülen işsizlik oranının orta vadeli dönem sonunda yüzde 9,6’ya düşmesini bekliyoruz.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Hazine Müsteşarlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkez Bankası (MB) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bütçelerinin görüşülmesine geçildi. Günün ikinci oturumu Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’in başkanlığında başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, komisyon üyeleri ile tek tek tokalaştı. Şimşek, komisyona yaptığı sunumda 2015 yılında Türkiye ekonomisinin küresel ekonomide ve genel seçimlere rağmen yüzde 4 civarında büyüdüğünü tahmin ettiklerini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2016 yılında siyasi belirsizliklerin ortadan kalkması, gelirler politikası ile yurt içi talepte beklenen canlanma ve en büyük ticaret ortağımız olan AB’de beklenen ekonomik toparlanma sonucunda büyümenin yüzde 4,5 seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. 2017-18 yıllarında yüzde 5’lik büyüme hedefimiz bulunmaktadır.”

"İSTİHDAMDAKİ ARTIŞA RAĞMEN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 10’LAR SEVİYESİNDE"

Mehmet Şimşek, istihdamdaki artışa rağmen işsizlik oranının yüzde 10’larda seyrettiğini ifade etti. Şimşek, “Türkiye’de kapsayıcı ve istihdam yaratan büyüme eğilimi 2015 yılında da devam etmiştir. Son bir yılda 718 bin kişiye ilave istihdam sağladık. İstihdamdaki artışa rağmen işgücüne yüksek katılım sebebiyle işsizlik oranı yüzde 10’lar seviyesinde seyretmektedir. 2015 yılında yüzde 10,2’ye ulaşacağı öngörülen işsizlik oranının orta vadeli dönem sonunda yüzde 9,6’ya düşmesini bekliyoruz.” diye konuştu.

"DOLAR CİNSİNDEN İHRACATIMIZ YÜZDE 8,4’LÜK GERİLEDİ"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Küresel ticaret hacmindeki zayıf seyir, önde gelen ticaret ortaklarımızda yaşanan politik istikrarsızlıklar ve paritedeki gelişmeler neticesinde 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde dolar cinsinden ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 gerilerken, avro cinsinden yüzde 10,1 artış göstermiştir.” dedi.

Dış ticaret açığından da söz eden Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı: “2014 yılında 84,6 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret açığı 2015 yılında 63,1 milyar dolar seviyesine gerileyecektir. 2016 yılında ise açığın 55,2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.”
Kaynak: cha