Mobil operatörler 5G’yi önemle ele alıyor. Operatörlerin yöneticileri, bu anlamda Bulut RAN ve Nesnelerin İnterneti gibi uygulamalarının önemli olacağı görüşünde.

MÜSİAD’ın stratejik ortaklığında tertip edilen Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT etkinlikleri dahilinde ’4.5G Teknolojileri ve 5G Vizyonu’ konulu bir panele yer verildi. Panelde Cumhurbaşkanlığı Bilişim Başkanı Ali Taha Koç, Türk Telekom Grup Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, Turkcell CTO’su İlker Kuruöz ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel söz aldı.

Ali Taha Koç, 5G hedefinin önemine işaret etti. Bulut RAN, Nesnelerin İnterneti ve Heterojen Ağların hayata önemli katkılar sunacağını dile getirdi.

4.5G başarılarını 5G’ye de taşıyacaklarını belirten Türk Telekom Grup Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, şunları ifade etti:

“Grup olarak fiberde 206 bin kilometreye geldik. Dünyanın önde gelen toptan veri ve servis sunucuları içinde bulunan grup şirketimiz Türk Telekom International ile de ülke dışında 40 bin kilometreyi aşan fiber optik ağımız var. ”


KURUÖZ: FİBER OLMAYAN BİNAYA İSKÂN VERİLMESİN

Turkcell CTO’su İlker Kuruöz, Ar-Ge ve fiber yatırımlarının önemine değindi. Fiber ağı olmayan binaya iskân verilmemesini önerdi. Kuruöz, Türkiye’nin fiber stratejisi olmasını savundu.


Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel, 4.5G için ilk adımın 1 Nisan’da atılacağını anlattı. Süel, 1 Nisan sonrası sektör paydaşlarını ortak tavır almaya davet etti.

Paneli yöneten MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu ise 4.5G’den 5G’yi geçmeyi stratejik bir konu olarak yorumladı.

Kaynak: cha