Çin'ın Halk Bankası, Tacikistan Merkez Bankası'na 1 milyon yuan tahsis etti. Tacikistan Merkez Bankası Başkanı Jamşit Nurmuhammadzade'nin yerel basına yaptığı açıklamasında, Çin'den aldıkları 1 milyon yuan değerindeki parayı üretim sektöründe kullanacaklarını kaydetti. Başkana göre, Çin'den mal ithal eden işadamlarına Tacik milli parası Somoni ve Çin Yuanı ile işlem yapma imkanını verecek.
Geçen sene Eylül ayında Tacikistan ve Çin bu ülkeden mal ithal eden Tacik girişimcilerin Çin Yuanı ve Tacik Somonu ile ticaret yapmalarını öngören anlaşmayı imzalamışlardı. Bu anlaşmaya göre, Çin tarafı önümüzdeki üç yıl içinde Tacikistan’a yaklaşık 3 milyar 177 milyon Yuan (yaklaşık 500 Milyon dolar) para tahsis edecek.
Merkez Bankası Başkanı, iki ülke arasındaki anlaşma kapsamında Çin'den kendilerine 1 milyon yuanın tahsis edildiğini ve bunun da öncelikli olarak Çin'den mal ithal edecek işadamlarına verileceğini belirtti.
Başkan Nurmuhammadzade, bu şeklindeki ticaretin önümüzdeki dönemde Rusya, Türkiye ve diğer ticari işbirliği yaptıkları ülkeler ile tesis etmek için görüşmelerin yapıldığını ifade etti.
Kaynak: cha