İsviçre'nin Cenevre şehrinde 5 üzerinden 3'e yükseltilen terör tehdidi seviyesi sebebiyle halk Noel alışverişleri için şehir dışına çıkmaya başladı.

Cenevre’de geçen hafta Perşembe günü itibariyle kesin terör şüphesiyle alarma geçen güvenlik güçlerinin dört kişi üzerinde yoğunlaştığı açıklanmıştı. Şehrin önemli noktalarında ve Fransa sınırına açılan gümrük kapılarında güvenlik tedbirlerini artıran polis güçleri teyakkuzda. Noel öncesi tedirgin olan Cenevreliler ise hafta sonu alışverişlerini şehir dışına kaydırınca Cenevre mağazalarının satış kaybı yüzde 20 ile 40 arasında olduğu belirtiliyor.

Mağazaların yıl içerisinde en çok satış yaptıkları bir dönemde halkın şehir merkezinden kaçması ciroları büyük oranda etkiledi. Bongenie mağazası Müdürü Pierre Brunschwig, terör alarmı ile geçen haftasonu satışlarının yüzde 30 azaldığını belirterek yetkililerin sürekli basın yolu ile konuyu gündemde tutarak tedirginliği artırdığı görüşünde. Brunschwig’e göre Cenevreli siyasiler ya Brüksel’deki gibi her yeri kapatarak bu işi bitirmeli ya da konuyu istihbarat yetkililerine bırakmalı.

Güvenlik endişesinin artması beraberinde güvenlik firmalarına olan talebi artırdı. Birçok mağaza normal şartlarda en yoğun çalıştıkları Cumartesi günü özel güvenlik elemanı istihdam ederken son bir haftadır her gün güvenlik şirketlerinden yeni eleman talebi oluyor. Hatta Cenevre’ye iş görüşmesine gelen yabancı işadamları da güvenlik firmalarında özel koruma için istekte bulunuyor.
Kaynak: cha