Biliyor muydunuz? Osmanlıyı kuran bir kadındı! Bakın kadın kim... Galerinin devamı için tıklayınız...
Ana kelimesi içinde ne de çok duyguyu, hissiyatı bildirir. Dilimizde, dinimizde anne ana ne yüce bir kavramdır. of, öf haramdır ona söylenilirse
Edebiyatımızda, Tarihimizde, Coğrafyamızda ana kelimesiyle başlayan nice kelimeler vardır. Okulöncesi kurumları bizde ana kelimesiyle özdeşleşir. Gelen çocuk kendini anasının kucağında hissetsin diye belki de Hatta günümüzde esnaf ile yaşlıca bayanın konuşmasında bile bayana anacığım veya hacı anne diye seslenilir yaşına hürmeten Kadınlığına, analığına hürmeten
Tecrübelerini yıllara yüklemiş, evin büyüğü, evin bereketidir anne Evin bereketi onun sayesinde diyen ev halkı anasını evin baş kösesine oturtur..Büyüttüğü evlatların,kurduğu ve emekle yürüttüğü yuvanın hatırını görmeye layıktır o.
İşte öyle özel annelerden birinden bahsetmek istiyorum bu hafta sizlere Hayme Ana dan İsmini duydunuz mu? Kimdir Bilir misiniz? Cefakâr, vefakâr Türk anasının en büyük timsali. Sizleri Kütahya, Domaniç yöresine götürmek istiyorum.
Hadi şu manzaraya bir bakalım Baktığımız manzaranın dönemi çok eski Osmanlının kurulmasından öte Kayı boyunun bir obasına bakıyoruz şimdi Lideri Gündüz Alp. Bir de eşi Hayme ve oğulları Ertuğrul.
Gündüz Alp vefat eder. Kayı boyunun başına kim geçsin diye düşünülür önce Aslında bellidir kimin lider olacağı Bir kadın Yürekli, bilekli bir ana Hayme ana.
Obanın erkekleri, onu ana bilmiş sözünü emir bilerek saygıda hiç kusur edilmemiş. Oğlu Ertuğrulu öyle bir yetiştirmiş ki, yüzyıllara Ertuğrul Gazi diye adı nam salmış Torunu kara Osmanına geleceğin devletini nasıl oluşturacağını belletmiş.
Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır bunu kim demiş neye istinaden demiş bilinmez ama ben üstüme alınamam doğrusu. Bu toprağın kadınları, Anaları güçsüz mü ki arkalara düşsün. Yanındadır o her daim erkeğinin.
Evet, biz gençler, biz analar erkeğimizin, babamızın, ağabeyimizin, oğlumuzun yanındayız hep. Yanında olmalıyız! Hayme Ana da eşinin yanında olan yüreği, kanı güçlü bir anaydı.
Tarihte İlk anıt mezar, duyulan sevgiden ve saygıdan dolayı ona ait. 1990 da restore edilmiş. Hayme ana ayrıca mesleği olan bir kadın. Kendisi ebe.
Vefat etmeden önce Osmanını yanına çağırır öper öper Dilindeki duayla ruhunu rabbine teslim eder
Bu bilinmeye en layık analardan birini, hayatımız için örnek almalıyız belki de Ne dersiniz?