Dünya halkları arasında da "kumquat ya da komquot" adlarıyla anılan meyveye "altın portakal" diyenler de var.
Doğu Asya ve Çin'de doğal olarak yayılış gösteren çalı biçimindeki kamkat; portakal, mandalina, bergamot ve limon gibi turunçgiller ailesinin bir meyvesidir.
Biçimi tıpkı limona, rengi ise portakala benzer. Ama limon ve portakalın kabuğunu soyarak yersiniz; kamkatın kabuğunu soymanıza gerek yoktur.
Kokusu bergamotu andırır ve elinizde tuttuğunuz kamkatın kokusu uzun süre gitmiyor. Ayrıca tadı da çok tatlıdır.
Kamkatın faydaları
- C vitamini bakımından zengin olan Kamkat, kabuğu ile beraber yenildiğinde vücuda güç verir.
- İştah açıcıdır. Sindirimi kolaylaştırır ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- İdrar söktürücüdür.
- Damar sertliğini ve tıkanıklığını önler. Kanı temizler ve kan dolaşımını kolaylaştırır.
- Soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürük şikâyetlerini azaltır. Mikrop öldürücüdür. Besin zehirlenmelerinde ve böcek ısırıklarında faydalıdır.
- Rahatlatıcı etkisi ile vücuttaki ağrıları hafifletir, ateşi ve tansiyonu düşürür. Mide bulantısını ve baş dönmesini giderir. Kansızlığa karşı etkilidir.
- Diş ve diş etlerini kuvvetlendirir ve dişleri beyazlatır. Sivilceleri ve nasırı azaltır.
- A, B1, B2, B3 ve kalsiyum da ihtiva eden kamkat, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Çin lokantalarında yemeğin sonunda yenen bir tatlı çeşididir aynı zamanda.
Kamkat C vitamini yönünden çok zengin bir bitki. 100 gramında 151 miligram C vitamini var. Kas ve doku oluşumu için gerekli olan bu vitamin diğer mineral ve vitaminlerin daha iyi kullanılmasına da yardım ediyor.