Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün yepyeni bir projeyi açıkladı. Ekonomide büyük bir istihdam alanı yaratacak bu projenin adı; GAP Eylem Planı... Proje kapsamında 2018 yılına kadar GAP projesine 26.6 milyar TL yatırım yapılacak. Bölgede işsizlik yüzdeleri ise GAP projesi ile yüzde 10.3'e kadar düşecek. İhracat oranlarının ise 22 milyar dolara kadar yükselmesi bekleniyor. Projenin en büyük katkısı ise şüphesiz ki işsizliğe olacak. Milliyet'in haberine göre; Başbakan Ahmet Davutoğlu Yeni Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı’nı açıkladı. Mardin’de Artuklu Üniversitesi’nde konuşan Davutoğlu bir daha yaylalarda çatışmaların, terörün görülmeyeceğini, tarımın ve hayvancılığın gelişeceğini belirterek, şunları söyledi:

“Güneydoğu’da istihdam artacak, böylece büyükşehirler üzerindeki baskılar azalacak. Bölge sınır kapılarını güçlendireceğiz. Başta GAP olmak üzere, toplamda 43 il için gelişim fonuna destek vereceğiz. Bölgeyi turizm merkezi haline getirmek amacıyla çalışmaları sürdüreceğiz. Bölge üniversitelerinde öğrenci artışını sağlamak için Erasmus ve diğer eğitim programlarını aktif olarak uygulayacağız. sağlık alanında, devlet hastanelerinde toplam 8 bin yatak kapasiteli hastaneler yapacağız.”

İşte ‘cazibeyi artıracak’ plan

Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan Yeni Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı’na (2014-2018) göre;
- Merkezi Yönetim Bütçesi’nden Ekonomik Kalkınmanın Hızlandırılması için 1 milyar 628 milyon, Sosyal Gelişmenin Güçlendirilmesi için 6 milyar 195 milyon, Şehirlerde Yaşanabilirliğin Artırılması için 1 milyar 4 milyon, Altyapının Geliştirilmesi için 17 milyar 836 milyon ve Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi için 25 milyon lira olmak üzere toplam 26 milyar 688 milyon lira yatırım ödeneği ayrılacak.

- 2018 yılı sonunda bölgede işsizlik oranının yüzde 10.3’e inmesi beklenirken, istihdam oranının yüzde 35.3’e, iş gücüne katılma oranının yüzde 39.1’e, Gayri Safi Katma Değerin Türkiye ortalamasına oranının yüzde 54.4’e, ihracatın da 22 milyar 119 milyon dolara çıkması hedefleniyor.
- Plan dönemi sonunda toplam 1.1 milyon hektarlık alanın sulamaya açılması için depolama altyapıları tamamlanacak, şebeke inşaatları da önemli ölçüde bitirilecek.
- Şehirlerin yaşam ve yatırım koşulları bakımından cazibesi artırılacak.
- Arazi toplulaştırma faaliyetlerinde ilgili kamu kurumları arasında koordinasyon sağlanacak.


Sınıflar 33 kişi olacak

- Plana göre, dönem sonunda okul öncesi eğitimde yüzde 70 okullaşma oranına ulaşılacak. Bu çerçevede 4 bin 79 derslik yapılacak. Bölgede ilköğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısının 33’e düşürülmesi amacıyla 8 bin 302 derslik inşa edilecek. Aynı şekilde ortaöğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı da 33’e indirilecek ve bu amaçla 4 bin 683 derslik açılacak.
- Yükseköğretimde kalitenin artırılması amacıyla bölge üniversitelerinin fiziki ve beşeri altyapısı geliştirilecek. Toplam 8 bin 750 kişilik yurt kapasitesi oluşturulacak.


Mayınlar temizlenecek

- Ilısu Barajı ve HES tamamlanacak, bunun yanı sıra Cizre Barajı ve HES yaptırılacak.
- Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından 5 bin işletmeye 58 milyon lira destek verilecek.
- Üreticilerin bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için Organik Tarım Danışmanlık Merkezi (OTADAM) kurulacak.
- Bölge turizm çeşitleri paketlenerek seyahat acentelerine pazarlanacak.
- Uygun ortam oluştuğunda, mayın temizleme çalışmalarına başlanacak.


Davutoğlu’na kritik brifing

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, New York temaslarını tamamlayarak Ankara’ya dönmesinin hemen ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş ve Hazine Müsteşar Vekili Cavit Dağdaş’ı Başbakanlık Resmi Konutu’na çağırarak ayrı ayrı brifing aldığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faizin düşürülmesi konusunda sürekli hedef aldığı Başçı’nın Davutoğlu’na verdiği brifingde dolar kurunun yükselmesi ve faizin durumu hakkında da bilgi verdiği dile getirildi.

Erdoğan da çağıracak

Davutoğlu’nun, New York temasları sırasında yabancı yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde edindiği izlenimler çerçevesinde yapılan değerlendirmelerde, yurtdışı ve iç piyasalarda son haftalarda yaşanan gelişmeler ele alındı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da katıldığı brifinglerde, ekonomi ile ilgili kurumların önümüzdeki dönem atabileceği adımların da değerlendirildiği kaydedildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Başçı ve Babacan ile bu hafta içinde görüşmesi bekleniyor.
Editör: TE Bilişim