SURİYELİ SIĞINMACILARA SESLENDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile birlikte açılışını yaptığı Suruç Çadır Kenti'nde kalan sığınmacılara hitap etti.
Açılış törenine katılanlara 'Yaşasın Kardeşlik' anlamında Kürtçe; 'Biji biratiye gelan' diyerek başlayan ve sığınmacılar tarafından alkışlanan Emine Erdoğan, devletin öz kaynaklarından harcadığı 5.5 milyar doların 2 milyon Suriye ve Iraklı'ya hayat aşısı olarak harcandığını ifade etti.
Ölümden kaçarak Türkiye'ye sığınan o insanlara sadece kapı açmakla kalınmadığını, eğitim, meslek edindirme kursları açılarak savaşın mağdur ettiği insanlara cömertçe el uzatıldığını ifade eden Emine Erdoğan, şöyle devam etti:
"Savaş ve çocuk yan yana gelmemesi gereken iki kelimedir. İp atlayıp topaç oynaması gereken çocuklar, evlerini yurtlarını terk ediyorlarsa dünya büyükleri olarak oturup düşünmemiz gerekiyor. Sabahları neden bomba sesleriyle uyandıklarını, mermilerin silahların onlara bu kadar yakın olduğunu nasıl açıklayacağımızı bulmamız gerekiyor. Çocukların küçük bedenleri, savaşın ağır yükünü nasıl taşıyacaklarını, kendimize sormamız lazımdır. Savaş en çok çocukları vuruyor. Üstelik bu çocukların sadece oyunlarını değil geleceklerini de alıyor. Çünkü savaş en çok onların hafızasında yer bırakıyor. Dünyanın büyükleri olarak bunların hesabını vermemiz gerekiyor. Uluslararası toplum olarak bu çocukların bu insanların neden göç ettiklerinin hesabını vermemiz gerekiyor."
Ortadoğu'nun 4 yıldır yangın yerine döndüğünü ve Türkiye'nin yangın yerinden kaçanlara kucak açtığını anlatan Emine Erdoğan, şöyle konuştu:
"Ülkemize gelen bu insanlara 'hoş geldiniz' diyorum. Biz önce insanı görürüz. Sonra çocukların masumiyetini, kadınların ise içine akıttığı gözyaşlarını görürüz. Bu ahlak ve medeniyet anlayışıyla Kobani’den gelenleri hayat normale dönene kadar misafir edeceğiz. Türkmen, Kürt, Arap, Ezidi herkes yüzyıllardır bu topraklarda kardeşçe yaşandı. Bugün de; din, dil, ırk, mezhep ayrımı yapmaksızın bütün mazlumlara kapımızı açtık. Elbet evlerinde oldukları kadar belki rahat değiller ama onlara elimizden geldiğince misafirperverliğimizle ağırlamaya çalışıyoruz. Sizin kadar bizlerde barışı istiyoruz. Fakat ne yazık ki savaş ve terörden beslenen uluslararası toplumlar oldukça, bu savaşı körükledikçe biz insanlığımızı sürdüreceğiz. Buraya dünyanın en modern çadır kentini kurduk. Her türlü ihtiyaç düşünülerek burası inşa edildi. Bugün bu kampımızda 5 bini çocuk 10 bin 500 misafirimizi ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Suriye’de ve Gazze’de binlerce insan öldü. 7 milyon insan evini yurdunu terk etti. Böyle bir tablo karşısında Birleşmiş Milletler ne yaptı? 2014 yılında sadece bir veri hazırlayarak, 15 milyon çocuğun savaş mağduru olduğunun verisini yayımladı. Adeta bir tabela görevini görüyor. Çok kültürlülüğüyle övünen Avrupa ise Suriyelilere ne yazık ki kapısını açmamıştır. Üzgünüm ama bütün uluslararası kurumlar dünyadaki bu insanlık imtihanını kaybetmiştir."
Emine Erdoğan'ın yaptığı bu konuşma, Kürtçe'ye de tercüme edildi. Emine Erdoğan ve yanındakiler, konuşmanın ardından kampta bulunan ve Suriyeli çocukların eğitim gördüğü çadır sınıflarda incelemede bulundu, ardından Şanlıurfa kent merkezinde Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin açılışına katıldı.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha