Nüfus cüzdanlarının değişimi ile ilgili haberler uzun süredir gündemde. Yeni kimlik kartları yavaş yavaş hayata geçmeye hazırlanıyor. Yeni kimliklerinin uygulanacağı ilk il Kırıkkale. 3 yıl içinde de bütün kimliklerin yenilenmesi planlanıyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yeni kimlik kartları için alt yapı çalışmalarının tamamlandığı  bilgisi verildi. Nüfus hizmetleri kanununda değişiklikler hazırlanarak yeni kimlik kartlarının dağıtılması işlemine geçilecek. Kimliklerin dağıtılmasına da ilk Kırıkkale'den başlanacak. 3 yıl içinde bütün vatandaşlarda yeni kimlikler olacak.

Yeni kimlikler ile yeni bir döneme girilecek. Kimlik süreleri 10 yıl geçerli olacak şekilde düzenlenecek. Klasik şekilde erkeklere mavi, kadınlara pembe renkli kimlik uygulaması da yeni kimliklerle birlikte tarih olacak. Artık kadınlara ve erkeklere tek bir kimlik kartı verilecek. En büyük kolaylık da yeni kimliklerin seyahat belgesi olarak da kullanılabilecek olması.

YENİ KİMLİKLER ÇİPLİ OLACAK

 Yeni kimliklerin üzerinde kişiye ait kimlik bilgilerinin yanında bilgilerin güvenilirliği açısından bir de çip bulunulacak. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ( TÜBİTAK ) tarafından geliştirilen yeni sistem olan milli işletim sistemi kullanılacak. Bu sebeple yeni kimlikler de artık taklit ve tahrif yapılamayacak. Yeni kimlikler, çalınma gibi durumlarda başka birinin eline geçtiği takdirde kullanılamaz hale gelecek.  Ayrıca kimliklerin kopyalanma  ya da üzerindeki verilerin değiştirilmesi gibi işlemleri gerçekleştirmek mümkün olamayacak.

Yeni kimliklerin kullanımı vatandaşlar için artık çok daha güvenli olacak; kimlik sahteciliği gibi olaylardan dolayı mağdur olmayacak. Kredi kartına benzer şekilde yapılan yeni kimlik kartları, hastane, eczane, okul, emniyet ve bankalardaki sistemlere de bütünleşip bilgilerin tek bir yerde toplanması gibi kolaylıklar sağlayacak.  

E-Devlet sistemine de girişler artık daha kolay olacak. Kimlik doğrulama işlemleri çipli kimlik kartları ile yapılabilecek. Bu sebeple kurumlara gitmeden giriş işlemleri artık daha kolay bir şekilde yapılabilecek. 

Yeni kimlik kartlarının şeklindeki değişiklik aynı zamanda taşınmasını da kolaylaştıracak.  

YENİ KİMLİK KARTINA SAHİP OLMA KOŞULLARI NELER?

Yeni kimlik kartları için yeni düzenlemeler de gerekecek. Kartların sorunsuz bir şekilde basılıp dağıtılması için öncelikle vatandaşlara randevu verilecek.  Kart düzenleme merkezlerine davet edilecek vatandaşlar başvurularını bu şekilde gerçekleştirebilecek.

Vatandaşlar, başvuru günü randevu günü ve saatinde kimlik kartı düzenleme merkezine giderek, 6 ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile başvuru yapabilecek. Kartlar için ayrıca vatandaşlara PIN ve PUK numaraları ile güvenli bir şekilde dağıtılacak.

Editör: TE Bilişim