Üsküdar Belediyesi, Kuzguncuk Bostanı Projesi’ni başlattı. 17 dönümlük alana sahip olan bostan, yanıbaşındaki tarihi ahşap binaları, yeşil korusu ve bostanlarıyla yine Üsküdar’ın en güzel sosyal donatı alanlarından biri olacak.
Üsküdar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Kuzguncuklular Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştireceği ‘Kuzguncuk Bostanı Projesi’ start aldı. Yaklaşık 17 dönümlük Kuzguncuk Bostanı çok amaçlı olarak düzenlenip, Üsküdarlılar’ın hizmetine sunulacak. Aslına uygun olarak tamamen doğal malzemelerin kullanılarak uygulaması yapılacak olan projede şu planlamalar yer alıyor:
Köy meydanı / amfi alanı; bu bölge bostanın resmi, dini bayram kutlamaları, iftar, aşure, pişi, hıdrellez, yazlık sinema, sunum, sergi, kermes gibi çok amaçlı etkinliklerine hizmet edecek bir köy meydanı olacak. Meydanda ayrıca, çim amfi gömülü ocak özel günler için kontrollü hale getirilecek.
Gabion (Tel sebet) duvarları; demir tel kafeslerin içine doğal taşların doldurulmasıyla oluşturulup, kot tutmaya yarar. Üzerine ahşap latalar monte edilerek oturma grubu görevi de görecek.
Meyve bahçesi ve tarım alanları; meyve bahçesi; zemininde ağaç kabuğu ve ayırıcı ahşap olarak ağaç kütüğü kullanılması uygun görülmüştür. Tarım alanlarında ise iki farklı alanda konumlandırılması uygun görülmüştür. Parseller arasındaki yolların zeminin de ağaç kabuğu, ana akslarda ponza taşı ve ayrıca kütük olarak ta ahşap kütük kullanılması planlanmıştır.
Spor ve yürüme alanları; egzersiz alanı; açık alanda yapılabilecek sportif faaliyetler için tasarlanmış alandır. Ayrıca basketbol sahası da yer alacak. Alanda bulunan mevcut eski spor sahası yenilecek. Hali hazırda mahallenin gençleri ve çocukları tarafından spor alanı olarak kullanılabilen bu alanda tribünlerin giriş ve zeminin iyileştirilerek bostanın bir parçası olarak ele alınması sağlanmıştır. Yürüyüş yolu, alandaki mevcut insan kullanımları baz alınarak ahşap, kütük ve mıcır kombinasyonuyla bir yürüyüş yolu oluşturulacak.
Serbest etkinlik alanı, afet toplanma alanı-çayır; serbest açık alan dinlenme piknik spor yoga gibi farklı pek çok serbest aktiviteye imkanı sağlayacağı gibi sökülüp takılabilir basit öğelerle değişken kullanımlar için de uygun bir alan olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda afet toplanma alanı olma açısından da çayır dokusunda serbest bırakılan bir alandır.
Bahçe sulama; kuyu suyun ölçülü kullanımını sağlayan tulumba tasarlanmıştır. Bunun yanında taşıma suyunda biriktiği küçük bir gölet düzenlemesi de düşünüldü.
Çocuk oyun ve tasmalı köpek alanı; çocuk oyun alanı içinde ahşap oyun grubu ve kum zemin kullanılması uygun görülmüştür. Kafes tel ile çevrilecek bir alanda tasmalı köpeklerin serbeste gezebilecekleri bir ortam hazırlanacak.
Kütüphane-çocuk kum havuzu; bostandaki mevcut çatısız yapı iyileştirilerek kapalı çocuk kum havuzu açık kütüphane fonksiyonları kazandırılarak elverişsiz hava koşullarında da çocuklar ve yetişkinler için kullanışlı hale getirilecek şekilde tasarlanacak.
Kaynak: iha