Beyaz çayın diğer çaylardan farkı yapraklarının hiç işlem görmemesi. Esasında bu çay, siyah çay veya yeşil çaydan farklı bir bitkiden elde edilmiyor. Ancak yapraklar en fazla siyah çayda işleme (soldurma, fırınlanma, kurutma, fermentasyon) tabi tutulurken, yeşil çay daha az işlem görüyor, beyaz çay ise hiç işleme girmiyor. Beyaz çayın herhangi bir işlem görmemesi, onun antioksidan kapasitesini ve içeriğindeki fitokimyasalları çok daha iyi koruduğu anlamına geliyor.

BEYAZ ÇAY YAŞLANMAYI YAVAŞLATIYOR!
Elbette içeriğini bu kadar iyi muhafaza etmesinin vücudunuza çok fazla yararı mevcut. Beyaz çay yüksek antioksidan etkisi sayesinde vücudunuzdaki stresi azaltıyor ve hücrelerinizin yenilenmesini sağlayarak erken yaşlanma ihtimalini azaltıyor. Bu da demek oluyor ki beyaz çay tüketimiyle yıllara meydan okuyabilir, yaşlılığa 'dur' diyebilirsiniz!

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI KORUYOR
Ağız ve diş sağlığını korumak isteyenler de beyaz çay tüketmeye başlamalı. İçeriğindeki flavanoidler ve taninler sayesinde ağız içerisindeki plağa yol açan bakterilerin gelişimini durduran beyaz çayın, florid içeriğiyle de diş çürüğü riskini azalttığı bir gerçek!
Bu mucizevi içecek kansere karşı da koruyucu etki sağlıyor. Yapılan çalışmalar beyaz çayın, anti-kanser etkisinin apoptozisi (programlanmış hüvre ölümü) tetiklediğini ve özellikle akciğer kanseri için koruyucu etki gösterdiğini söylüyor. Ancak beyaz çayın kanser karşıtı zengin özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

ŞEKER HASTALARINA MÜJDE!
Beyaz çayın diyabetin semptomlarını azaltıcı etkisi de mevcut. Yapılan çalışmalar düzenli olarak beyaz çay tüketen diyabetli bireylerin insülin salınımının arttığını, plama glikoz seviyelerinin düştüğünü ve susama hislerinin azaldığını gösteriyor. Elbette bu etkileri şeker hastası olmadan da görmek mümkün. Eğer şeker hastalığına genetik olarak yatkınlığınız varsa veya yaşam ve beslenme biçiminiz sizi şeker hastalığına aday hale getirmişse bir an önce beyaz çayın mucizevi etkileriyle tanışmanızı öneririm. Beyaz çayın içeriğindeki flavanoidler, kardiyovasküler hastalıklarla da savaşır nitelikte! Bu muhteşem kaynak kan basıncını düşürerek kalbi ve damarları da korumaya yardımcı oluyor.

KİLO VERMEYE YARDIMCI
Doğanın bu mucizevi iksiri kilo verme konusunda da size destek çıkıyor. Antioksidan kapasitesinin yüksek olması sebebiyle metabolizmayı hızlandıran, iştahı dengeleyen bu muhteşem içecek yağ yakımını da arttıran özelliklere sahip.

NASIL TÜKETİLMELİ?
Yumuşak içimiyle tüketimi oldukça kolay olan beyaz çay günde 3-5 fincan kadar tüketilebilir. Özellikle kan şekerini dengelemek veya tatlı ihtiyacını azaltmak isteyenler içerisine tarçın çubuğu veya karanfil katarak bu enfes çayın keyfini çıkarabilirler. Her ne kadar beyaz çay sayısız yarara ve çok düşük kafein içeriğine sahip olsa da; kronik bir hastalığa sahip olanların, hamilelerin, emziklilerin, çocukların, düzenli ilaç kullananların veya herhangi farklı bir tedavi görenlerin bu çayı tüketmeden önce mutlaka doktorlarına ve diyetisyenlerine danışmalarını öneririm.

Editör: TE Bilişim