Unkapanı Plakçılar Çarşısı yıllarca ünlü olmak isteyenlerin uğrak yeri oldu. Anadolu’nun dört bir yanından gelenler bir müzik yapımcısının karşısına çıkıp sesini kanıtlama ve şarkıcı olma hayali kurdu. Günümüzde ise bu hayaller dijital ortama taşınmış durumda. Sanatçı ile müzik yapımcısını dijital ortamda buluşturmak için Unkapanı Digital kuruldu. Artık yüzlerce eser internet ortamında hem vatandaşların hem de müzik yapımcılarının beğenisine sunuluyor.

1 Temmuz 2015 tarihinde kurulan Unkapanı Digital’in bir hikâyesi var. Unkapanı Digital Proje Koordinatörü Mustafa Kınış’ın Elazığ’dan gelen arkadaşı, kendisini Unkapanı Plakçılar Çarşısı’na götürmesini ister. Sesine güvenen bu kişi ile Mustafa Kınış Unkapanı’na gidince hayal kırıklığına uğrarlar. Çünkü meşhur Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nda filmlerde görülen manzara yoktur. Bir zamanlar İstanbul’un en hareketli yerlerinden biri olan çarşıda artık sadece birkaç esnaf kalmıştır. Müzikle uğraşan birkaç kişi de görüşmeyi bile kabul etmez.

Arkadaşının yaşadığı hayal kırıklığından yola çıkan Mustafa Kınış, Unkapanı Digital fikrini ortaya atar. Müzik yapımcıları ile amatör sesleri buluşturan Unkapanı Plakçılar Çarşısı’nın yerine, dijital ortamda bu görevi yapacak olan proje de bir hayal kırıklığının ürünü olarak ortaya çıkar.

Mustafa Kınış, Unkapanı Digital’in ortaya çıkış serüvenini şöyle anlatıyor: “Eskiden insanlar tahta bavulu, bağlaması ile Unkapanı’na gelirlerdi. Belki bir yapımcı sesimi dinler, albüm yaparım mantığı vardı. Artık insanlar buraya gelse de yapımcı yok. Unkapanı Digital bu noktada ortaya çıkan bir proje. Artık Doğu’daki bir insanın kalkıp Unkapanı Plakçılar Çarşısı’na gelmesine gerek kalmıyor. Direk olarak Unkapanı Digital’e videosunu yüklüyor. 14 tane yapımcı firmamız takip ediyor. Bu yapımcı firmalar sevdikleri, beğendikleri ile irtibata geçerek onlara albüm yapma fırsatı sunuyor. Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından insanlar girebiliyor.

Önce bir fizibilite çalışması yaptım, böyle bir platform var mı diye. Dünyada bile olmadığını fark ettim. Yapımcılarla birebir görüşme ayarladık, nasıl bakarlar, sıcak bakarlar mı diye. Hepsi de piyasada böyle bir açık olduğunu söyledi. Amatör seslere ulaşamadıklarını dile getirdiler. Onay verip, destekleriz dediler. Sistem oluşturup kendileriyle anlaşma sağladık. Yapımcılarla entegrasyon devam ediyor. 14 yapımcı olarak kalmayacak bu sistem.”

Amatör seslerle müzik yapımcılarını buluşturmak için öncelikle faaliyet belgesi ve şirket bilgilerini istediklerini anlatan Kınış, “Bunlar gerçekleştikten sonra kendilerine bir şifre ve özel panel vererek sisteme dahil etmiş oluyoruz.” diyor.

Müzik yapımcılarının, amatörlerden videolarını Youtube’a yüklemelerini istediklerini anlatan Kınış, “Bir yapımcının dikkatini çekmek istiyorsanız, Youtube gibi Dailymotion gibi kanallarda milyon tıklama almanız gerekiyor. Bu platformda amatörler, yapımcılarla bir araya gelerek seslerini duyurmaya çalışıyorlar.” ifadelerini kullanıyor.

Sistemin işlemeye başladığını söyleyen Kınış, yakın zamanda ilk meyvesini vereceğini belirtiyor. Kınış, devamında şunları söylüyor: “Somut bir örnek var ama gizlilik politikası gereği isim veremiyorum. Bir yapımcımız sanatçı ile görüştü, yakın zamanda da bunun duyurumunu sağlayacağız. Bu sanatçımız Eskişehir’den.” dedi. Türkiye’den ve yurt dışından çok fazla talep olduğunu da belirten Kınış, “Daha çok Azerbaycan, Almanya, Avusturya, Avustralya ve İtalya gibi ülkelerden talep geliyor.”

Kınış, sisteme nasıl video yükleneceğini de şöyle anlatıyor: “Öncelikle Unkapanı Digital’e üye olmaları gerekiyor. Arkasından Tasdix üzerinden otomatik bir kontör hediye ediliyor. Daha sonra Tasdix’e üye oluyor ve ilk videosunu tasdikleyip Unkapanı Dijital’e yüklediğinde toplam 5 kontörlük bir hediyemiz oluyor..”

Kınış, ayrıca yapımcılar ile üyelerden herhangi bir ücret talep etmediklerini, Unkapanı Digital’in tamamen yapımcı ile amatör sesleri bir araya getiren bir platform olduğunu vurguluyor.

ESERLER GÜVENCE ALTINDA

Bu arada, Unkapanı Digital ile Elektronik Bilgi Güvenliği A. Ş. (E-GÜVEN) eserlerin korunması için bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma kapsamında platforma yüklenen eserler çalınmaya karşı korunmuş oluyor. Muhtemel bir anlaşmazlık karşısında eser sahibini hukuki olarak güvence altına alacak olan sistemle, amatörler gönül rahatlığı ile eserlerini paylaşabiliyor.

E-GÜVEN Genel Müdürü Can Orhun da Unkapanı Digital ve yapılan anlaşmanın içeriğinden bahsetti. Tasdix olarak adlandırılan sistem üzerinden eserlerin güvence altına alındığını kaydeden Orhun, eser güvenliği hakkında şunları söylüyor: “Unkapanı Dijital burada sadece kendisine çekilen videoları değil, burada video yükleyen eser sahiplerini de koruma içgüdüsü ile hareket etti. Böyle bir talep gelince biz de hemen bu işin içinde olup, fikri hakların korunmasına yönelik platformda bir işbirliği içinde çalıştık. Yasal bir koruma sağlayan bir platformuz. Bizim 5070 sayılı elektronik imza kanunumuz vardır. E Güven’de bu kanun kapsamında hizmet veren bir firma. Elektronik imza ve zaman damgası dediğimiz bilgiler mahkemede delil teşkil edecek bir takım kanıt belgeleri oluşturuyor. Tasdix Platformu’nun altında bu yasal bağlayıcılık ve koruyuculuk var. Bugün fikir sahibi herkes; şarkı sözü yazabilir, şarkı bestecisi olabilir, senaryo yazabilir, roman yazabilir, bir fikri olabilir ki bu fikirlerini korumak istiyorlarsa eğer o platforma gelip kaydettirdiklerinde bir kanıt belgesi oluşturabiliyorlar.

Unkapanı Digital’e videonuzu yüklemeden önce Tasdixlediğiniz zaman artık sizi koruyan, eserin size ait olduğunu gösteren bir kanıt belgesi elinizde olmuş oluyor.

Tasdix devreye girdiği zaman ‘bu söz bana ait’ dediğiniz zaman, bu cümleden öte artık elinizde yasal bağlayıcı olan bir kanıt olmuş olacak. Artık mahkemede delil teşkil edecek, mahkemenin de bunu kabul ettiği bir yasal belge de olmuş olacak elinizde. Sadece söze dayanmayacak, sizi koruyacak bir belge de oluşmuş olacak.”

Kaynak: cha