Türkiye'nin bir dönem hayal ettiği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TÜBİTAK) aracılığıyla Türkiye'nin 2023 vizyonunda yer alan "Milli İlaç Projesi", bilim insanlarının son dönemlerde yürüttüğü çalışmalarla hayal olmaktan çıkıyor.
İthal ilaçların yüksek maliyetleri nedeniyle yerli kaynaklarla üretilmesi adına başlatılan proje kapsamında araştırma yapan bilim insanlarına büyük destekler veren bakanlık, Türkiye'nin ilk ilacının 8 yıl içinde eczanelerde olmasını hedefliyor.

Bu anlamda ilk adımı atan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Kimya bölüm
ü, orijinal olmayan ilaçların yerine yüzde 100 yerli ilaç üretimi üzerine hazırladığı "Tiyenokarbazol türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu" projesiyle TÜBİTAK ve Avrupa Birliği desteğini alarak çalışmalarına başladı.
Türkiye'nin 2023 hayallerinden birini gerçekleştirme yolunda ilk adımı bu projeyle atan YYÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Kıvrak başkanlığındaki araştırma grubu, yine TÜBİTAK'ın ulusal kaynaklarla desteklenmiş araştırma projelerinin Avrupa düzeyinde koordinasyonunu sağlamak ve Avrupa bilim insanlarının ortak çalışmalarını desteklemek amacıyla kurulan Bilim ve Teknolojide Avrupa İşbirliği'ne (European Cooperation in Science and Technology (COST) ikinci projesini sundu.

Araştırma grubu, COST tarafından kabul edilen "Tiyeno-Dibenzotiyofen Türevlerinin Sentezi İçin Uygulanabilir Metotların Geliştirilmesi, Antioksidan, Antifungal, Antimikrobiyal Kapasitelerinin Belirlenmesi ve İlaç Metabolize Eden Enzimler Üzerine Etkilerinin İncelenmesi" başlıklı yeni proje ile yerli ilaç üretimi yolunda farmakolojik araştırmalara da başladı.

Yeni ilaç adaylarının sentezlenmesinin amaçlandığı projede, yeni ilaç keşfi için ilaç potansiyeline sahip organik maddelerin sentezi, izolasyonu ve yeni türevlerden en az bir tanesinin ileriki yıllarda ilaç olarak kullanılması hedefleniyor.



Editör: TE Bilişim