Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Aytuğ Atıcı, Sağlık Bakanlığı’nın açık ve net bir inatla sağlık çalışanlarını ceza puanı sistemi ile meslekten ihraç etme noktasına kadar getirdiğini söyledi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 20 bin uzman, 10 bin pratisyen hekime ihtiyaç olduğunu açık net ifade ettiğini belirten Atıcı, “Bunu ifade etmesinin bir tek nedeni vardı, dışarıdan ithal hekim getirmek. Sağlık bakanı, '10 bin aile hekimine ihtiyacım var' diyorsun. Ceza puanı dayatması ile aile hekimlerinin sözleşmesini feshediyorsun.” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) basın toplantısı düzenledi. CHP Sağlık Komisyonu üyeleri CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer ve CHP İzmir Milletvekili Ali Biçer birlikte Ali Hekimlerinin sorularını sorunlarını dile getirmek için bu toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’nın açık ve net bir inatla sağlık çalışanlarını ceza puanı sistemi ile meslekten ihraç etme noktasına kadar getirdiğini belirten Atıcı, “Sağlık bakanı bu dönemde yeni atılımlar yapacaklarını ve sağlığa yeni bir vizyon getireceklerini bunun içinde 20 bin uzman 10 bin pratisyen hekime ihtiyaçları olduğunu açık net ifade etti.bunu ifade etmesinin bir tek nedeni vardı dışarıdan ithal hekim getirmek. Sağlık bakanı 10 bin aile hekimine ihtiyacım var diyorsun. Ceza puanı dayatması ile aile hekimlerinin sözleşmesini feshediyorsun.” diye konuştu.

Aile Hekimlerinin bu topraklarda yetiştiğini ve milletin ödediği vergilerle okuduğunu kaydeden Atıcı, “milletin ana dilini bilen bu milletin hastalıklarını bilen onları nasıl koruyacağını bilen hekimler grubudur. İthal hekimler dilimizi bile konuşamazken sen ithal hekimleri getirmeye çalışıyorsun ama aile hekimlerini de işten atmaya sözleşmelerini feshetmeye çalışıyorsun. Bunlar kesinlikle halkın sağlığını kötü yönde etkileyen uygulamalardır. Bir nöbet sistemi diye tutturdunuz. Kulağa hoş geliyor insanlar diyorlar ki nöbet tutan hekim olsun. Gece benim başıma bir iş gelirse hiç olmazsa doktora ulaşayım. Bunu bile kullanarak sağlık sistemini paçavra hale getirdiniz.” şeklinde konuştu.

Hekimlerin bugüne kadar nöbet tutmaktan yana bir sıkıntıları olmadığını anlatan Atıcı, “Ama Aile hekimleri kendilerine yüklenen misyon gereği gündüz çalışıp hastalıkları korumak üzere kendilerini programladılar. Buna rağmen hastalanan insanlar ise hastanelerin acil servislerine gidip tabii ki tedavi olabilirler. Ama göz boyamak ve oy toplamak amacıyla siz kalkıp bir aile hekimini kendi çalıştığı alandan alıp hiç bilmediği bir ortama nöbete koyarsanız bu insanların halkın sağlığına zarar verir. Çünkü sağlık hekimlik bir ekip işidir. Hiç tanımadığınız hemşire ile bilmediğiniz diğer doktor arkadaşlarınızla hiç tanımadığınız bilmediğiniz bir ortamda hastanede sağlık hizmeti üretilmesi mümkün değildir. Bu da halkın sağlığına zarar verir. Aile hekimleri halkın sağlığına sahip çıkmak üzere bu nöbetlere itiraz ettiler. Vay siz misiniz itiraz eden hemen ceza puanları işledi ve Türkiye’de aile hekimlerinin sözleşmeleri fesih noktasına geldi.” açıklamasında bulundu.

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Gürbüz Şen de şunları söyledi: “2005 yılında aile hekimliği Düzce ile birlikte hayata geçti. Bu güne kadar 10 yıl geçti bugüne kadar aile hekimleri ve dernekler olarak birçok çalıştaya katıldık ve sahada yaşadığımız sıkıntıları ve çözüm önerileri bakanlığa yazılı olarak sunduk. Bugüne kadar sunduğumuz çözüm önerilerinin hiçbiri dikkate alınmadı. Bakan aile hekimliğinin yanlış olarak kurgulandığını ve yeniden kurgulanacağını ifade etti. Bu noktada bizler devreye girmek istiyoruz. kurgunun yanlış olduğunu yıllardır söylüyoruz. Bu konuda sahada eylemler yapıyoruz ve nerede yanlış yapıldığını biliyoruz lütfen bizi muhatap alın bizi dinleyin dememize rağmen sayın bakanı sadece basın yoluyla ulaşabiliyoruz. Biz isteriz ki sivil toplum kuruluşu olarak bizler bakan ile aynı masa etrafında olabilelim. Hiçbir zaman hizmet ve görevden kaçmayız. Ama popülist bir politikaya hizmet etmeyeceğimizi söyledim. cumartesi nöbetlerine 3 vatandaşımı katılmakta. Bizce bu 3 vatandaşın katıldığı da şüpheli. Poliklinik sayısını ve hizmetini arttırmakla elimize bir şey geçmez bilinçsiz ilaç tüketimini arttırırız. Bizler bugün burada bulunan arkadaşlar belki yarın sözleşmemiz feshedilecek ama hiç önemli değil biz ülkemizde sağlık hizmeti vermeye devam edeceğiz.”
Kaynak: cha