İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara’nın 17 Aralık 2013 tarihinde verdiği talimat üzerine dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler, dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın oğlu Kaan Çağlayan, dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın oğlu Oğuz Bayraktar, işadamı Ali Ağaoğlu ve Rıza Sarraf ile Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan gözaltına alınmıştı.

Şüphelilerin ev ve işyerlerinde arama yapılarak ele geçirilen çeşitli eşya ve paralara el konuldu. Gözaltına alınan 62 kişiden 24’ü tutuklandı.

Soruşturmaya iki savcı daha atandı. Savcı Celal Kara daha sonra, İstanbul’dan, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atandı.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırıldı.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 3 Mart 2015’te savcı Celal Kara, 25 Aralık soruşturması savcısı Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi.

Bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosya, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, savcı Akkaş'ın “görevi kötüye kullanma” suçundan 3 yıl, hakim Süleyman Karaçöl'ün ise “görevi ihmal” suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

3 YILA KADAR HAPSİ İSTENDİ

17 aralık soruşturmasında şüphe sebebi belirlemeden şüphelilerin ‘mal varlıklarına tedbir koydurduğu ve tanıklıktan çekilebilecek kişiler hakkındaki dinleme kayıtlarını imha etmemek’ten sorumlu tutulan savcı Celal Kara hakkında ayrı olarak hazırlanan iddianamede görevi kötüye kullanma suçundan 3 yıla kadar hapsi istendi.

Suç tarihi 23 Ağustos 2013 ile 30 ocak 2014 tarihleri arası olarak belirtilen iddianamede şikayetçi olarak eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler yer aldı.

Savcı Kara hakkında ayrı düzenlenen iddianame de, savcı Akkaş ile hakim Karaçöl'ün iddianamesinin gönderildiği Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Mahkeme, iddianameleri kabul ederse,  'birinci sınıf hakim ve savcı' oldukları için Yargıtay’da yargılanmaya başlayacaklar.

 

Editör: TE Bilişim