AK Parti'nin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan seçim beyannamesinde yeni anayasanın en tartışılan kısımlarından olan vatandaşlık tanımı için "Yeni anayasa, milletimizin ku¨ltu¨rel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımını esas alacaktır." vaadi yer aldı.


AK Parti Seçim Beyannamesi, Başbakan ve AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. 350 sayfadan oluşan seçim beyannamesi 7 başlıktan ve bu 7 başlık altında yer alan 59 alt başlıktan oluştu. Buna göre ana başlıklar Demokratikleşme ve Yeni Anayasal Sistem, İnsani Kalkınma, Nitelikli Toplum, İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi, Bilim, Teknoloji ve Yenilikçi Üretim, Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre, Vizyoner ve Öncü Ülke ile 7 Haziran Seçimlerine Doğru olarak sıralandı. Ardından her başlık ve alt başlık altında önce AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar gerçekleştirdiği icraatlar, ardından da 2015 seçimlerine yönelik vaatleri sıralandı.

TEMEL HAK VE HÜRRİYETLER

İlk başlıkta 'Temel Hak ve Hu¨rriyetler' altbaşlığı altında "Yeni Tu¨rkiye'de şiarımız; etnik kimliği, mezhebi ve inancı ne olursa olsun herkesi bağrına basan, onları eşit vatandaşlık ile evrensel ilke ve değerler temelinde demokratik bir ortak yaşam bilincine ulaştıran bir anlayışı, daha gu¨çlu¨ bir şekilde hayata geçirmektir.' vaadi yer aldı.

Ayrıca 'Neler Yapacağız' başlığı altında şu ifadelere yer verildi: "Bu¨tu¨n etnik, mezhebi ve dini kesimlere, başörtu¨lu¨ veya başı açık, köylu¨ veya şehirli, kadın veya erkek, yoksul veya zengin, şu veya bu siyasi göru¨şten tu¨m vatandaşlarımıza eşit mesafede duruyor; her bir bireyin temel hak ve özgu¨rlu¨klerden en ileri derecede yararlanacağı bir Tu¨rkiye'yi hedefliyoruz. Etnik, dini ve mezhepsel aidiyetlerden önce, milletimizin temel değerlerinin yoğrulduğu tarihi yolculuktaki birlikteliğimizi ve eşit vatandaşlık anlayışını benimsiyoruz." 

YİNE YENİ ANAYASA

Yeni Anayasa bölümünde ise AK Parti'nin vadettiği 'Yeni Anayasa"'nın özellikleri şöyle aktarıldı: "Yeni Tu¨rkiye'nin yeni anayasasında temel hak ve hu¨rriyetlerin, demokrasinin, hukukun u¨stu¨nlu¨ğu¨ ilkesinin, du¨şu¨nce ve inanç özgu¨rlu¨ğu¨nu¨n dayanağı toplumsal meşruiyet olacaktır. Yeni anayasamız, bireysel hak ve özgu¨rlu¨kleri esas alırken, Tu¨rkiye'nin birikimi u¨zerine inşa edilecek, taraf olduğumuz uluslararası normları gözeterek demokratik bir anlayışla hazırlanacaktır. Yeni anayasa, milletimizin ku¨ltu¨rel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, herhangi bir etnik veya dini kimliğe referans yapmayan bir vatandaşlık tanımını esas alacaktır. Yeni anayasa, toplumun herhangi bir kesiminin dışlanmasına yol açacak değer yargıları ve siyasal tercihler barındırmayacaktır. Anayasamız tu¨m toplumu kucaklayan, kader birliğimizi yansıtan, demokratik denge ve denetim ilişkisini esas alan bir mahiyette hazırlanacaktır. Yeni anayasa, ortak değerleri ve çeşitlilik içinde birlik anlayışını esas alacaktır. Toplumsal hayatın ve siyasetin her alanını ayrıntılı bir biçimde du¨zenlemeyecek, her bir alanın kendi dinamiğinin ortaya çıkmasına imkân sağlayacaktır. Yeni anayasa, sorunların çözu¨mu¨nu¨n imkân ve araçlarını barındıracaktır. Sorunları, demokratik bir ortamda bireyler, toplum ve siyaset kurumu çözecektir. AK Parti, sadece anayasa metni ile anayasal sistem tesis edilmediğinin bilincindedir. Doğrudan anayasal sistemle bağlantılı seçim kanunları, siyasi partiler kanunu ve sair temel kanunlar, yeni anayasa metniyle birlikte bir bu¨tu¨n olarak yenilenecektir."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yönetim Modeli ve Başkanlık Sistemi'nde ise AK Parti'nin başkanlık sistemini savunduğu belirtilerek bu sistem şöyle tarif edildi: "Milletimizin teveccu¨hu¨yle hazırlayacağımız özgu¨rlu¨kçu¨ ve insan odaklı yeni anayasa ile seçimlerin istikrar u¨retebildiği, yasama ve yu¨ru¨tmenin mu¨stakil olarak etkin olduğu, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngöru¨ldu¨ğu¨, toplumsal farklılıkların siyasal temsilinin sağlandığı, ademi merkeziyetçi bir idare sisteminin gu¨çlendirildiği, karar alma su¨reçlerinin hızlandığı, her tu¨rlu¨ vesayetin engellendiği yeni bir siyasal sisteme geçebiliriz."

YARGIDA DEĞİŞİKLİKLER

Ardından Adalet Sisteminde Dönu¨şu¨m başlığı altında ise yargı sisteminde yapılacaklar iki paragrafla özetlendi:

 "Önümüzdeki dönemde, temel önceliklerimizden biri adalet sistemimizde köklu¨ du¨zenlemeler yaparak ileri standartlarda bir yapı oluşturmak olacaktır. Yargıyı siyasal bir erk olarak değil, toplumsal du¨zenin gerektirdiği, u¨rettiği bir işlev olarak göru¨yoruz. Yargı sistemimizi bu anlayışa göre ve iyi hazırlanmış bir strateji çerçevesinde yeniden yapılandıracağız. Siyasal ve ideolojik yargıdan u¨lkemizin çok zarar gördu¨ğu¨nu¨n bilincinde olan AK Parti, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını, adalet taleplerine cevap verebilme imkânının gu¨vence altına alınmasının bir aracı olarak değerli görmektedir. Bu kapsamda katılımcılığı, demokratik meşruiyeti ve şeffaflığı temel esaslar olarak gu¨çlendireceğiz."

Güvenlik başlığında ise şu vaatlere yer verildi:

"AK Parti olarak, gu¨venlik ve asayiş ortamını bozarak, vatandaşlarımızın anayasal hakkı olan özgu¨rlu¨klerini yaşaması açısından baskı ve tehdit oluşturabilecek bu¨tu¨n yapıların u¨zerine kararlılıkla ve ödu¨n vermeden gitmeye devam edeceğiz. Uluslararası ve bölgesel teröre destek veren çevre ve odaklarla, bugu¨ne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla mu¨cadele edeceğiz. Coğrafyamızda hangi nedene dayanırsa dayansın ve kimden gelirse gelsin teröru¨n karşısındaki ilkeli duruşumuzu su¨rdu¨receğiz. Bu duruş ve mu¨cadelemizde hukukun u¨stu¨nlu¨ğu¨nu¨ temel alacak; gu¨venlik hizmetlerini şeffaflık, katılımcılık ve hesap verebilirliği artıracak mekanizmalarla daha fazla destekleyecek, vatandaşlarımızın gu¨venlik birimlerine olan gu¨venini daha da pekiştireceğiz. Bu bağlamda, toplumun bu¨tu¨n kesimlerini kucaklayan, özellikle kadın, çocuk, engelli ve yaşlı vatandaşlarımızın gu¨venlik hizmetlerine erişimini kolaylaştıran politikalarımızı uygulamaya devam edeceğiz. Önu¨mu¨zdeki dönemde de terörizm, örgu¨tlu¨ suçlar, siber suçlar, narkotik suçlar ve kaçakçılıkla mu¨cadelede ulusal ve uluslararası kuruluşlar arasındaki işbirliğini gu¨çlendirecek, bugu¨ne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu suçlarla ilgili kararlı mu¨cadelemizi devam ettireceğiz. Uyuşturucu ile mu¨cadeleye yönelik gu¨venlik önlemlerini artıracak, bu alandaki suç örgu¨tlerinin u¨zerine kararlılıkla gitmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda, uyuşturucu maddelerin yasadışı imal, ticaret ve kullanımıyla mu¨cadelede personel ve teknik kapasitemizi gu¨çlendireceğiz. Uyuşturucu ile mu¨cadelede faaliyet gösteren kuruluşlar arasındaki koordinasyonu geliştirecek, çevre u¨lkelerle ve uluslararası alandaki işbirliğini artıracağız. Önleyici ve koruyucu gu¨venlik hizmetlerine öncelik verecek ve risk yönetimine geçeceğiz. Önu¨mu¨zdeki dönemde de vatandaşla kolluk gu¨çleri arasındaki ilişki gu¨ven esasına dayalı olacaktır. Toplum destekli kolluk yaklaşımını gu¨çlendireceğiz." 

Editör: TE Bilişim