Başbakan Ahmet Davutoğlu, sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta canlı yayında bir haftalık çalışmaları hakkında ‘Söz Verdik, Yapıyoruz’ başlığı altında açıklama yaptı. Davutoğlu'nun saat 14.00 sıralarındaki bu canlı yayını bir saat içinde 150 bin kişi tarafından izlendi, 30 bin kişi tarafından beğenildi ve 4 bin kadar kişi tarafından da paylaşıldı.

Daha önce bir haftalık, bir aylık, üç aylık, altı aylık ve bir yıllık olarak vaatlerde bulunduğu 2016 Eylem Planı'na ilişkin bir haftalık vaatleri ve çözümlerini sıralayan Davutoğlu, konuşmasına, "Aziz vatandaşlarım; 1 Kasım'da bize destek verdiniz. Yüzde 49,5 çok büyük bir destek. Huzurunuza gelirken sözler, vaatler vermiştik, planlarımızdan bahsetmiştik. Geçen hafta yine sizin huzurunuza çıktık ve 1 haftalık, 1 aylık, 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık eylem planımızı paylaştık. Ve size şunu söyledik; bizim sözümüz senettir ve biz söz verince yaparız." diyerek sözlerine başladı.

Davutoğlu, şöyle devam etti: "İşte 1 hafta geçti. Yine sizin huzurunuzdayım ve sözümüzün senet olduğunu gösterecek 1 haftalık yaptığımız çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir hafta önce, 1 hafta içinde yapacağız dediğimiz sözlerin hepsini eksiksiz yerine getirdik. Biz hesap makamındayız, siz ise bu hesabın takdirini verme makamdasınız. Bir hafta önce söylemiştim ve şimdi yerine gelen tek tek eylemlerimizi ve vaatlerimizi sizlere zikrediyorum."

Başbakan Davutoğlu, ardından bir haftada gerçekleştirdiklerini ise şöyle sıraladı:
"Reformların Koordinasyonu ve İzlenmesi Kurulu oluşturulacak demiştim, genelge çıktı. 10 maddelik plan, hedefler burada. Genelge çıktı ve oluştu.

Lisans öğrencilerinin 330 lira olan bursu 400 liraya çıkartılacak demiştim. Kredi ve Yurtlar Kurumu karar aldı. İnşallah 1 Ocak'tan itibaren burs 400 liraya çıkıyor.

Gençlere proje karşılığı 50 bin lira nakdi destek imkanı sağlanacak demiştim. Bunun da kararı alındı ve uygulamaya başlandı.

Eylem Planı uygulanmasına yönelik Bakanlar Kurulu kararı çıkarılacak demiştim, karar çıktı. Gençlerde evliliğin teşvik edilmesi amacıyla çeyiz hesabı uygulaması başlatılacak, çeyiz hesabına biriktirilen paranın yüzde 20'sinin oranında destek sağlanacak demiştim, onun Bakanlar Kurulu kararını da çıkardık. Evlilik düşünen gençlerimize hayırlı olsun.

Gençlere 100 bin lira faizsiz kredi desteği verilecek; bu krediye yüzde 85 kefalet imkanı sağlanacak demiştik. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı da çıktı, uygulamaya geçti.

Alın teriyle günlük hayatımızın ayrılmaz parçası olan esnafımıza 30 bin lira faizsiz kredi desteği sağlanacak demiştik. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararı çıktı ve uygulamaya başladı.

İşletme büyüklüğü 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, îtri, tıbbi, aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme düzenlemesi yapılacak demiştik. Bunun da Bakanlar Kurulu kararı çıktı ve bu destekler başlıyor. Bereketli topraklarımızı daha da bereketli kılan çiftçilerimize buradan selamlarımı iletiyorum.

Çiftçilere seralarının modernizasyonu için faizsiz kredi uygulaması başlatılacak demiştim. Bakanlar Kurulu kararını çıkardık, o da başladı.

Maliyetleri düşürmek amacıyla seralara ticarethane elektrik fiyatı ya da sulama suyu elektrik fiyatı uygulanacak demiştim. Bakanlar Kurulu kararı çıktı, o da uygulamaya başladı. Buralarda elektrik fiyatlarında yüzde 13'lük bir ucuzluk sağlandı.”

Videonun sonunda Davutoğlu, “Gördüğünüz gibi değerli vatandaşlarım; biz söz verdik mi bu söz bir senettir. Sadece kâğıtta kalan bir senet değil, aynı zamanda uygulamaya geçen, hemen pratik karşıtları olan bir vaattir. İşte 1 haftalık, 10 maddelik eylem planımızı hayata geçirdik. İnşallah 1 ay sonra bu sefer 1 ay içinde neler yaptığımızı yine sizinle böyle samimi bir ortamda, hiçbir protokol olmadan konuşacağım. 3 ay bitince 3 ayı, 6 ay bitince 6 ayı, 1 yıl bitince 1 yılı, 4 yıllık dönemimizde de sürekli size hesap vereceğiz. Bizim prensibimiz açık; vaadimizi millete veririz, hesabımızı da önce Allah’a ve sonra sadece millete veririz. Hayırlı cumalar diliyorum." temennisini aktardı.
Kaynak: cha