Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, tutuklu gazetecilere uygulanan tecrit için alt komisyon kurulmasını istedi.

İstanbul Milletvekili, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Gamze Akkuş İlgezdi, komisyona bazı önergeler sundu. İlgezdi sunduğu önergelerle, ‘İş Güvenliği ve İşçi Ölümleri’, ‘Hastanelerdeki Tutuklu ve Hükümlü Koğuşları’ ile ‘Tutuklu Gazetecilere Uygulanan Tecrit’ konularında ayrı ayrı alt komisyon oluşturulmasını önerdi.

Gündemindeki konuları görüşmek üzere AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında toplanan İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda konuşan Gamze Akkuş İlgezdi, tutuklu ve hükümlülerin sağlık hizmetlerinden Sağlık, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları arasında imzalanan üçlü protokol vasıtasıyla yararlandığını ancak söz konusu bu protokolün işletilmediğini söyledi.

Tutuklu ve hükümlülerin tedavilerinin yürütüldüğü devlet hastanelerindeki fiziki koşulların yetersiz olduğunu, tutuklu ve hükümlülere jandarma nezaretinde muayenenin dayatıldığını, bu sebeple kişilik haklarının ihlal edildiğini, itiraz eden doktorlar hakkında ise soruşturma açıldığını ifade eden İlgezdi, Devlet ve Üniversite Hastanelerindeki mevcut mahkûm koğuşlarının tespit edilerek, Komisyon tarafından yerinde inceleme yapılmasını ve insan sağlığı açısından risk oluşturan mahkûm koğuşlarının iyileştirilmesi için alt komisyon kurulmasını istedi.

Tutuklu Gazetecilere uygulanan tecrit’i de gündeme getiren İlgezdi, Can Dündar ve Ekrem Gül’ün ne koridorda, ne de ortak havalandırmada bir araya gelmelerine izin verilmediğini, bu uygulamanın sadece tutuklu gazetecilerle sınırlı olmadığını, Türkiye’nin bütün hapishanelerinde uygulandığını dile getirdi. Komisyon’da yapılan oylamayla CHP’li İlgezdi’nin Hastanelerdeki Mahpus Koğuşlarına yönelik önergesi, AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner’in önergesi ile birleştirilerek, “Tutuklu ve Hükümlüler” alt komisyonu kuruldu. Tutuklu gazetecilere uygulanan tecrit ile ilgili önerge ise komisyonun gelecek toplantısında ele alınacak.


Kaynak: cha