CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, 10 Ağustos 2014 tarihinden itibaren, basında yer alan haberlere göre Recep Tayyip Erdoğan’ın, en çok hakaret davası açan cumhurbaşkanı olması hakkında, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından cevaplanması talebiyle bir soru önergesi verdi. Önergede, 1982 yılından bu yana hangi cumhurbaşkanları için kaç hakaret davası açıldığı, kaçının ceza ya da beraatle sonuçlandığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) açılan davalar olup olmadığı soruldu.

CHP Milletvekili Bayır, Bakan Bozdağ'ın cevaplaması talebiyle TBMM'ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: "Son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, basında yer alan haberlere göre seçildiği günden bu yana en fazla, cumhurbaşkanına hakaret davası açan kişi konumundadır. Hakaret davaları, giderek kaygı verici bir hal almaktadır. Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunun cezası, Türk Ceza Kanunu (TCK) 299. maddede tanımlanmaktadır. Bu madde, Cumhurbaşkanı'nı herhangi bir siyasetçi gibi değil, ayrı bir konumlandırmayla korumaktadır. TCK 299. maddeye göre Cumhurbaşkanı'na hakaret suçu söyle tanımlanmaktadır: 'Cumhurbaşkanı'na hakaret eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Suçun alenen işlenmesi halinde, verilecek ceza altıda biri oranında arttırılır. Bu suçtan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın iznine bağlıdır.' Uygulamada dikkati çeken husus, açılan davalarda Cumhurbaşkanı’nın talebi yerine doğrudan savcıların harekete geçmesi, Adalet Bakanı izninin olağanlaşması ve mahkemelerden aynı konuda ceza ya da beraat kararlarının verilmesidir. Konu toplumun geniş kesiminde, ifadesini açıklamadan ve eleştiriden kaçınma ve korkuya dönüşmüş durumdadır."

Tacettin Bayır, önergesinde şu soruları yöneltti: "1982 Anayasası’nın kabulünden bu yana Kenan Evren’den başlayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil hangi cumhurbaşkanları için kaç hakaret davası açılmıştır? Bu davalar için yine cumhurbaşkanlarına göre yapılan sıralamada, Adalet Bakanlığı tarafından verilen izin sayılarının dağılımı nedir? Açılan davalar, yine cumhurbaşkanlarına göre yapılan sıralamada, ceza ya da beraat olarak nasıl sonuçlanmıştır? Aynı tabloda verilen cezaların sonuçları nedir? Bu dönemlerde yabancı ülke vatandaşlarının, siyasetadamlarının veya devlet başkanlarının, Cumhurbaşkanımız'a iftirada ve hakarette bulunması nedeniyle açılmış davalar var mıdır? Sayısı ve sonucu nedir? Aynı dönem içinde açılan Cumhurbaşkanı'na hakaret davalarından, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde açılan davalar var mıdır? Sonuçları ne olmuştur? Türkiye’de bireysel başvuru müessesesinin başladığı günden bu yana, aynı konuda yapılan bireysel başvuru var mıdır? Sonuçları ne olmuştur?"
Kaynak: cha