Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, Türkiye’deki cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere psikolojik işkence uygulandığını söyledi.

Sağlar, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhuriyet Gazetesi MİT TIR’ları ile ilgili haber yaptığında, ‘ben size gösteririm’ dediğini hatırlatarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nde hukuk artık taraflı ve bağımlı. İnsan hakları ihlal edilmekte. En temel insan hakkı olan yaşama hakkı yok ediliyor. Kişiler suçlanıyor, neden suçlandıklarını bilmiyor. İçeriye atılıyorlar ve tecrit ediliyorlar.” dedi.

"ADİL YARGILAMA YOK"

Avrupa Birliği’nin Türkiye hakkında verdiği raporları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden çıkan kararları anımsatan Sağlar şöyle devam etti: "Bugün kurmak istedikleri düzene karşı çıkanları, muhalifleri, demokrasi isteyenleri, hakkı hukuku, eşitliği isteyenleri içeri atıyorlar. ‘Ben size biat ederim’ diyenleri ödüllendiriyorlar. AKP ‘işkenceye sıfır tolerans düzenledik’ diyor. Bu ülkede adil yargılama ortadan kalkmıştır. Çünkü yargı taraflı ve bağımlı. 3 defa Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Yasası'nı değiştirseniz de sonunda bir tek adamın istediği düzene gelmiş oluyorsunuz. Masumiyet karinesi yok. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hem de Avrupa Birliği yıllardır verdiği raporlarda; ‘sizde adil yargılama yok, evrensel kuralları işletmiyorsunuz’ diyor. Önünüze gelen herkesi tutukluyorsunuz."

"CEZAEVLERİNDE PSİKOLOJİK İŞKENCE VAR"

Silivri Cezaevi'nde Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'e yaptığı ziyaret sonrası gözlemlerini de aktaran Sağlar, Dündar ve Gül’e uygulanan tecridi işkence olarak yorumladı. Cezaevlerinde tam bir psikolojik işkence olduğunu kaydeden Sağlar, insanlıkla ilgisi olmayan bir konumun söz konusu olduğunu ifade etti. Sağlar, antik dönemdeki hücrelerin bugün F Tipi cezaevlerinde yerin üzerinde uygulandığını söyledi.

"DEMOKRASİ OYUNU OYNUYORUZ"

Türkiye’de hak ihlalleri olduğunu belirten Sağlar şöyle devam etti: "Başbakan’ın açıkladığı reformlar yaşananlar karşısında inandırıcılığını yitirdi. Türkiye’de hukuk keyfilik içerisinde. Bir kişi sizi işaret ettiğinde başınıza ne geleceğini bilemezsiniz. Sosyal medya üzerinden kişiler hakkında işlem yapılıyor. Bu bir diktatörlüktür. Yürütme, yasama, yargı ve basın tek kişinin eline geçtiğinde orada diktatörlük vardır, demokrasi yoktur. Biz demokrasi oyunu oynuyoruz. Hibrit demokrasi var."
Kaynak: cha