Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın bir grup milletvekiliyle görüşmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul gündemine geldi.

MHP Grubunun "Mafya usulü bir görüşme" eleştirisine cevap veren AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, o görüşmeye katılanlardan biri olduğunu söyledi. Görüşmeye CHP'den 2 milletvekili, HDP'den 3 milletvekili ve AK Parti'den de 2 milletvekilinin katıldığını dile getiren Miroğlu, partilerinden görüşmeye kendisi ve Galip Ensarioğlu'nun katıldığını ifade etti.

Milliyetçi Hareket Partisi'nden Oktay Vural'ın da bu görüşmeye davet edildiğini ama Vural'ın görüşmeyi kabul etmediğini anlatan Miroğlu, şöyle devam etti: "Sayın konuşmacı, burada bu görüşme üzerine fikir beyan ederken 'Mafya usulü bir görüşme yapıldı.' gibi bir şey kullandı. Bu bir üslup sorunu. Yani bu üslup burada, Mecliste kabul görecek bir üslup değil. Bunu reddetmek lazım ve ben de bunu reddetmek için söz aldım. Bunun dışında, Sayın Oktay Vural burada yok ama Sayın Oktay Vural, bu görüşmeden sonra medyaya yaptığı açıklamada, düşük profilli bir görüşme olduğu için katılmadığını ifade etti. Tabii başka gerekçeleri de vardı ama o gerekçeler beni ilgilendirmiyor, MHP'ye ait gerekçeler. Fakat düşük profilli katılım söz konusu değildi. Milletvekillerinin profili hiç de düşük profil değildir. Milletvekilleri, milletin temsilcisidirler ve bu görüşmeyi kabul eden arkadaşlarımız Biden'la görüşmüşlerdir. Zaten şunu da bu vesileyle ifade etmek isterim. Yani Türkiye'de aslında temel bir sorunumuz var. O da bu güzel ülkenin dünyaya çok iyi tanıtılamamış olması. Biz, Biden'la karşımızda bir sömürge valisi var, biz de o sömürge halkın bireyleri gibi falan konuşmadık. Orada söz alan arkadaşlarımızın hepsi de bu ülkeyle ilgili görüşlerini ifade ettiler ve Biden'dan çok daha fazla konuştular. Biz, Amerikan ve Türk ilişkilerini sömürge-sömürgeci ilişkisi olarak da görmüyoruz, eşit, müttefik ve stratejik çıkarları yer yer çatışan ama bu stratejik çıkarları da yer yer örtüşen iki ülke gibi görüyoruz. Değerli konuşmacı mafya kelimesini keşke kullanmasaydı."

Daha sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise "Yüce Meclise ve Sayın Miroğlu'na da teşekkür ederim bu açıklaması için. Kendi yazılarını da okudum. Bunu da ifade edeyim. Fakat, tabii, teşbihte hata olmaz, bir benzetme yaptım. Devletlerarası, yabancılarla olan birtakım münasebetlerde daha belli hassasiyetlerin gözetilmesi hususunu hatırlattım. Dolayısıyla, üslubumda herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Belli özenli davranışa davet ettim. Ayrıca, bu suskunluk konusundaki görüşümü de devam ettiriyorum. Belki de sadece Sayın Miroğlu kısmen yazdı bunu görüşmeleriyle edindiği izlenimleri. Ama, yani, görüşen kişilerin, arkadaşların neler söyledikleri de çok açık da doğrusu söylenilmedi, açıklanmadı. Bu da dikkatlerimizden kaçmadı. Bu bir benzetmedir. Birtakım yabancı ülkelerde yabancı devlet adamlarının bize karşı tutumlarında özenli davranmalarını sağlamak gerekir. Eleştirimin büyük dozu da aslında Hükûmete ve Sayın Cumhurbaşkanına yöneliktir. Bu konuda en fazla hassasiyeti göstermesi gereken Hükûmettir. Ve ben biliyorum ki dışişlerinin diplomatik kadroları ve diplomasinin uzmanları bu usulden rahatsız olmuşlardır. İşin mahiyeti tabii ayrı tartışılır." şeklinde konuştu.

Öte yandan Meclis Genel Kurulu'nda, AK Parti ve CHP arasında 'yatak odası' polemiği yaşandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Bir çıkar çatışması sonunda aynı yerde işgördüğünüz bir grupla bozuşunca ne yaptınız 'biz aldatıldık' dediniz." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz ise "Kaba ve yaralayıcının ötesinde benim burada ağzıma alamayacağım şekilde bir yatak odasını işaret edecek şekilde, özür dilemesini talep ediyorum." karşılığını verdi. Ağbaba, "Söylediğim şeyi eğer bunu yatak odası olarak anlayan varsa bunu kastetmediğimi bilmenizi isterim. Birlikte iş tutmak bir işbirliği yapmak anlamında söylediğimi söylemek isterim." ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha