Cumhuriyet Halk Partisi Sözcüsü Haluk Koç aday listeleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP şubat 2012 bir tüzük değişikliği yaptı. Önce parti içinde demokrasi sonra Türkiye’de demokrasiyi gerçekleştirebiliriz savını öne sürmüştü. Adaylarının örgütündeki tüm üyelere danışılarak belirlenme kararı almıştı, o günden bugüne ilk genel seçimi yaşıyoruz.

CHP 29 Mart tarihinde 45 seçim bölgesinde tüm üyelerin katılımıyla ön seçim yaptı. 10 seçim bölgesinde hakim denetiminde değil ama belki de daha düzenle örgüt içinde seçim yaptı. Bir tek CHP, partisine kayıtlı üyelerin tercihini listesine yüzde 80’den fazla yansıtan parti oldu.

Şu anda Türkiye’nin iyi yönetilmediğini bir yurttaş olarak çok net görüyorum. Demokrasinin tüm kurum ve kuralları gittikçe askıya alınan kurumlar ve kurallar haline dönüştü. Bu sıkıntıyı aşmak zorunda Türkiye. Demokrasinin en önemli aşamalarından biri olan sandıkta Türk halkı bu gidişe dur diyecek.

KILIÇDAROĞLU SÖZÜNÜ YERİNE GETİRDİ

Kadın erkek eşitliği ve kadının toplumda rolü siyasetin de gündem maddelerinden biri. Kadının iş gücünden kopartılması, eve hapsedilmesi, kadının erkekle eşit olmaması fıtratında var sözlerini yaşıyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu 28 kontenjan adayında 7 seçim bölgesinin 1. sırasına kadın adayların yerleştirileceği söylemişti. Bu sözünü yerine getirdi.

103 KADIN ADAY VAR

Kadın adayların birinci sırada olduğu illeri söylüyorum. Adana ve Afyonkarahisar’da örgüt kadın adayları birinci sıraya getirmiştir. Ankara 1. Bölge, 2. Bölge, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul 1.,2.,4. Bölge, İzmir 1. ve 2. Bölge, Kocaeli. Listeye baktığınızda 3 engelli, 10 genç ve 103 kadın aday var.

Merkez yoklaması ya da örgüt denetiminde ön seçim yaptığımız yerlerde belirli sıralar gerekirse kontenjan için ayrılmıştı. Ama örneğin Adıyaman, Mersin’de kontenjan adayına gerek olmadığı kararına verildi. Yine Malatya’da çıkan eğilim yoklamasında ikinci sıranın da kontenjan olarak kullanılma gereği ortadan kalktı.

Aday profillerine baktığınızda, örgütlerimizin oy kullanarak yaptıkları tercihleri de ekleyerek söylüyorum Türkiye’nin her özelliğini kucaklayacak bir liste çıktığını görüyoruz.

HİÇBİR LİSTE HERKESİ MEMNUN EDEBİLECEK DEĞİLDİR

Her bölgede her inanç grubundan, her yapından, her dışlanan kesimden isimleri almışlardır listelerine. Hiçbir liste herkesi memnun edebilecek değildir. Geneli ile bir değerlendirme yapacak olursa CHP listeleri, siyasi partiler içinde en demokratik, en katılımcı ve en geniş listeler olarak toplumun önüne gelmiş bulunuyor.

LİSTE SAAT 17:00'DE İNTERNET SİTESİNDE

Saat 17:00’de kesin verilen liste internet sitemizden açıklanacak.
Darısı padişahların onayladığı listelerde adını arayanlara. Darısı halktan korkmayanların, üyelerinden korkmayanların başına.

SORU&CEVAP:

- Basın toplantısını Kemal Kılıçdaroğlu’nun yapacağı söylenmişti, Ankara 2. sıraya bir kadın aday denmişti, isim nedir? 90’a yakın milletvekilinin listede olmadığı söyleniyor.

Bazı çalışmalar devam ediyor. Kemal Bey o mesai içinde. Ben partinin sözcüsüyüm. Bu çerçevede oluşan düşünceleri sizlerle paylaşmak istedim. Ankara 2. sıradaki ismi saat 17:00’de göreceksiniz. Milletvekillerimizin çoğu gerçekten çok büyük bir mücadele verdiler.

Arkadaşlarımızın çoğu ön seçime girdiler ve kendi parti üyelerinin verdiği kararı hepimizin saygıyla karşılaması gerekiyor. İnanıyorum CHP’nin üye sayısı patlama gösterecek.

KAMER GENÇ CİDDİ BİR RAHATSIZLIK GEÇİRİYOR

- Listede olmayacak milletvekillerinize küskünler tablosu görmemek adına bir veda düşünüyor mu? Yoksa onlar da bu durumu 17:00’de mi öğrenecekler. Amerika’da tedavi olan Kamer Genç ile konuştunuz mu? Kamer Genç’e geçmiş olsun diliyorum. Ciddi bir rahatsızlık geçiyor.

Umarım sağlıklı olarak döner. Sonuçta kararı yüzde 85 oranında örgüt verdi. Siyasette küsmek yok, siyaset uzun bir yol.

Küsme denen duygunun siyasette olacağına inanmıyorum. Herkesin burukluk hissetmesi gayet doğaldır. Ama öyle dönemler yaşanmıştır ki bu kırgınlıklar parti için muhalefet oluşturmaktan önce buruklukla ifade edilebilir.
Editör: TE Bilişim