Çocukların B12 vitamini eksikliği, öğrenme güçlüğünden mektep başarısını düşmesine kadar birçok alanda çocukları fena etkiliyor. Türk Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Teoman Soysal, suda çözünen ve tipik rengi nedeniyle "al vitamin" ismi da verilen B12 vitamini eksikliğinin vücuttaki bütün hücre, doku ve organları etkileyebildiğini diyor.

VEJETARYENLER B12 ALAMIYOR

Hayvansal gıdalardan alınan B12 vitaminini birçok şahıs, ekonomik nedenler ya da vejetaryen diyetlerin nedeniyle alamıyor. B12 eksikliğinin tipik bulguları arasında yorgunluk, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğünün yanı sıra unutkanlık, halsizlik gibi şikayetlerin yer aldığını dile getiren Prof. Dr. Soysal, "Kabızlık, iştahsızlık, denge sağlamada güçsüzlük, depresyon, bellekte zayıflama ve kilo kaybı da vitaminin eksikliği göstergeleridir. B12 eksikliği, sinir uçlarını etkileyerek el ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanmaya ne sebepten olabilir. Olguların yüzde 25'inde sadece nörolojik bulgular vardır ve kansızlık tabloya eşlik etmeyebilir" diye konuştu.

DEPRESYONA DA NE SEBEPTEN OLUYOR

Başlıca nörolojik bulguların el ve ayaklarda uyuşma, hafıza zayıflığı, sahıslık değişiklikleri, depresyon, sinirlilik, yürüme güçlüğü, nadiren halüsinasyon ya da manik davranışlar olarak özetlenebileceğinin hatırlatan Prof. Dr. Soysal "Özellikle çocuklarda B12 eksikliği uzun süre devam ettiğinde gelişme geriliklerine ne sebepten olabilmekte ve öğrencilerin mektep başarısında düşme görülebilmektedir. Çünkü, konsantrasyon ve öğrenme güçlüğüne yol açmaktadır. Vitaminin eksikliği ağrılı lisan, saçlarda dökülme ve ciltte koyulaşmaya ne sebepten olabilir" dedi. 
Editör: TE Bilişim