30 yaşındaki Valery Spiridonov, insanlık tarihinin ilk kafa nakli için gönüllü olarak gönül vermiş olmayı kabul etti. İtalyan operatör Dr. Sergio Canavero önderliğinde gerçekleşecek olan nakil ameliyatına yaklaşık olarak 150 doktor ve hemşire katılacak.

Ancak bilim insanları, Spiridonov için kaygılı olduklarını belirtiyor. Yapılacak olan nakilde Spiridonov'un kafası, başka bir vücuda yerleştirilecek. Operasyonun en az 36 saat sürmesi öngörülüyor.

"NAKİLDEN SONRA HAYATTA KALMASI MÜMKÜN DEĞİL"
Bir Werdnig-Hoffman hastası olan Spiridonov'un hayatının sona ermesi yüksek ihtimal gibi görünüyor, hatta nörologlar yaşayacağı tecrübenin ölümden daha öte bir üzüntü olacağını diyor .

Uzmanlar, nakil gercekleşen vücudun Spiridonov'un kafasını reddedebileceğini ve üzüntü içinde bir ölümün onu bekliyor olabileceğini belirtiyor.

"YAŞANMAMIŞ BİR ÇILDIRIŞA NEDEN OLABİLİR"
Federal Amerikan Beyin Cerrahları Derneği Başkanı Dr. Hunt Batjer, bu durumun kimsenin başına gelmesini istemediği diyor ve ekliyor "Şahsen ben kimsenin bana bunu yapmasına izin vermezdim"

Dr. Batjer'e göre esas sorun , bir kafanın (omurga ve şahdamarı ile beraber ) başka bir bedenle birleştirilmesinin günümüze dek yaşanmamış bir çıldırışa ne sebepten olabileceği...

"KİMYASI TAMAMEN BOZULACAK"
New York Üniversitesi Medikal Etik Direktörü Arthur Caplan ise nakli gerçekleştirecek olan operatör Canavero için "deli" sıfatını kullanmaktan çekinmiyor. Caplan, kafa nakli gercekleşen bir hastanın kimyasının tümünün bozulacağı ve şimdiye dek görülmeyen bir akıl yitirmeye neden olacağını diyor .

KAFA NAKLİ YAPILAN MAYMUN ÖLMÜŞTÜ
Tarihin ilk kafa nakli deneyi bundan 45 sene evvel , 1970 senesinde bir maymun üzerinde denenmiş, ancak bedenin kafayı reddetmesi sebebiyle hayvan yalnızca 8 gün hayatta kalabilmişti. Omurilik ve bedenin doğru birleştirilmemesi sebebiyle soluk alması bile mümkün olmamıştı. 
Editör: TE Bilişim