Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Sportif Direktörü Barbaros Akkaş, "Hiçbir zaman kısa vadede başarılı olmak için planlama yapmadık." dedi.

TBF Uluslararası Yıldız Erkekler Basketbol Turnuvası için Samsun'da bulunan Sportif Direktör Barbaros Akkaş, tbf.org.tr için Şansın Tokyay'a yaptığı özel açıklamalarda Türkiye’nin atyapılarda Avrupa sıralamasında son iki yıldır birinci durumda olduğunu söyledi. Barbaros Akkaş, hiçbir zaman kısa vadeli bir başarı düşünmediklerini; doğru oyunculara doğru yatırım yapma noktasında çabaladıklarını önemle dile getirdi.

"ORGANİZASYONLAR, SALONLARIN DOLMASI İLE GÜZELLEŞİYOR"

TBF Uluslararası Yıldız Erkekler Basketbol Turnuvası'nın Samsun’da yapılmasının şehrin basketbolu sahiplenmesi noktasında nasıl bir önemi olduğu sorusuna da cevap veren Barbaros Akkaş, "Samsun, sporu fazlası ile seven; spor ile yatıp kalkan bir şehir. Birkaç ay sonra Gençler Avrupa Şampiyonası da Samsun’da organize edilecek." diyerek, şöyle cevap verdi:

"U-16 jenerasyonumuz, daha önce yıldızlar seviyesinde iken Avrupa dördüncüsü olmuştu ve şu andaki hedefimiz de ev sahipliği yaptığımız bu turnuvada final oynamak. Bugüne kadar Samsun’da yapılan organizasyonlarda; gerek Cumhurbaşkanlığı kupalarında, gerekse geçmiş yıllarda gerçekleşen Türkiye Kupası müsabakalarında Samsun halkının salonları nasıl doldurduğuna şahit olduk. Şu anda gerçekleşecek organizasyonun burada olmasının en önemli nedenlerinden biri yerel komitelerin, Basketbol İl Temsilciliğinin, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün bu organizasyonu ve basketbolu fazlası ile sahiplenmesi. Yurt dışından gelen misafir takımlar ile beraber beş yüze yakın bir katılımcı topluluğu Samsun’da olacak. Bu noktada bizim Samsun halkından beklediğimiz tek şey maçlara gelip bu şölene ortak olmaları. Bu organizasyonlar, salonların dolması ile güzelleşiyor."

Sportif Direktör Barbaros Akkaş'ın, tbf.org.tr için verdiği röportajın detayları şöyle:

"YILDIZ ERKEKLER BASKETBOL TURNUVASI’NDA GELECEĞİN YILDIZLARI FORMA GİYECEK"

Peki, bu turnuvanın altyapı takımlarımızın gelişimi adına nasıl bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz?
U 16 takımı, yaş olarak küçük olmasına rağmen ileride gerek Euroleague’de, gerek Avrupa ve dünya şampiyonalarında ve NBA’de, fazlası ile sahada görme imkânı bulacağımız oyuncuları barındıran bir takım. Buraya gelen ülkeler, kısa süre sonra dünya yıldızı olacak oyunculara sahip ekipler ile geldiler. Yıldız olmuş bir sporcu için, ‘Biz bu oyuncuyu Samsun’da izlemiştik’ dedirtmek bizim için gurur verici. Tony Parker’dan Dirk Nowitzki’ye; Hidayet Türkoğlu’ndan Mehmet Okur’a, Mirsad Türkcan’a kadar isimleri saymakla bitmeyecek yıldızlar zamanında bu turnuvada yer almıştı. Bu turnuva, dünyada önemli derecede söz sahibi bir turnuva. Herkes tarafından bilinen ve herkesin katılmak istediği bir organizasyondan bahsediyoruz ve bizim takımlarımız için de son derece kıymetli bir gelişim süreci olacaktır.

Bu organizasyonun Samsun’da gerçekleşmesinde katkıları olan herkese, en başta Sayın Bakanımız Akif Çağatay Kılıç’a, sonra Sayın Federasyon Başkanımız Harun Erdenay’a, Sayın İl Müdürümüz Güven Özyurt ve İl Temsilcimiz Ali Kemal Çimagil’e özel teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Herkes bu organizasyonun sorunsuz ilerlemesi için elinden gelen ne varsa yapıyor ve tüm katılımcılar evindeymiş gibi rahat ediyor. Bu son bahsettiğim de azami önem taşıyan bir konu. Bundan sonra yapılacak organizasyonların da burada gerçekleşmesi için elimden gelen desteği vereceğim.

Bu durumda Samsun’un basketbola olan aşkının meyvelerini verdiğini söyleyebiliriz…
Tabii ki. Şunu da ekleyelim, Türkiye çapında gerçekleştirdiğimiz milli takım taramaları var. Bunun bir ayağı da her zaman Samsun’da oldu ve olmaya da devam edecek. Samsun gerçek bir basketbol şehri ve bu şekilde de kabul görmüş durumda. Bence son bir atılım daha yapması gerekiyor, o da erkek basketbolunun içinde olması yönünde. Samsun’un erkek basketbolunda, Süper Lig’de bir takımının olması gerekiyor. Ben inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda bu da gerçekleşecektir.

Şu anda U-16 ve U-15 takımlarımızın durumunu sizin analizleriniz ile dinleyebilir miyiz?
Yetenek olarak baktığımız zaman, takımlarımızda dört beş tane çok önemli oyuncu olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca bu, yeni bir haber değil. Biz 1994 jenerasyonundan itibaren 3000-3500’e yakın oyuncu tarayarak elemeler ile en parlak sporculara ulaşmak için çalışıyoruz. Bu noktada altyapıda teknik sorumlumuz Nihat İziç’in azami hassasiyet gösterdiğini dile getirmek istiyorum. Biz hiçbir zaman kısa vadede başarılı olmak için bir takım kurmadık. 1979 - 80 jenerasyonu da, 1986 - 87 jenerasyonu da böyleydi ama biz 1994 jenerasyonundan sonra istisnasız her jenerasyon için aynı hassasiyeti gösterdik.

Basketbol Federasyonu olarak daha fazla güçlendik, daha fazla maddi imkân sahibi olduk ve farklı jenerasyonlarda ileriye yönelik yetenekli oyuncuları araştırma, bulma ve onları takımlara monte etme gücümüz arttı. U-16 takımımızda kesinlikle gelecek vaat eden en az dört beş tane sporcu var. Kısa vadede başarılı olmaktansa uzun vadede doğru oyuncuları doğru yerlerde oynatarak yatırım yapmak çok daha yerinde bir karardır. Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında bu şekilde başarılı olabileceğimize inanıyoruz.

Türkiye’nin altyapı milli takımlarındaki başarılarını bu özenli tutuma bağlayabiliriz o halde…
Geçen yıl erkeklerde dört tane altyapı kategorisinde madalyamız var. Bu, Avrupa’da bugüne kadar gerçekleşmiş bir şey değildi ve söz konusu madalyaların birinin de Dünya Şampiyonası’nda elde edildiğini de unutmamak gerekiyor. Altyapılarda Avrupa sıralamasında son iki yıldır birinci durumdayız. Dünya sıralamasına baktığımızda ise Türkiye sekizinci durumda… Bu bizim ne kadar güçlü bir basketbol ülkesi olduğumuzun en büyük göstergesi.

Son birkaç yıldır kız milli takımımızla ilgili de turnuvalar yapmaya başladık ve Samsun’da bu sene kızlarımız için de bir turnuva gerçekleştireceğiz. Türkiye taramalarında belirlediğimiz oyuncuların gelişimiyle alakalı, tecrübesiyle, yeteneğiyle alakalı gerekli çalışmaları da oradaki altyapı sorumlumuz Aziz Akkaya gerçekleştiriyor. Önümüzdeki yıllarda Türk basketbolunu dünya sekizinciliğinden daha iyi noktalara getirmek için gerek idari, gerek teknik çalışmalar artarak devam edecek. Şu anda olduğumuzdan çok daha üstün noktalara geleceğimize inanıyorum.

"U14, U15 VE U16 TAKIMLARIMIZ PSİKOLOGLARIYLA ÇALIŞMAYA BAŞLADILAR"

Antrenörlerin de son derece ağır sorumlulukları olduğu aşikâr; neticede gelişim çağındaki sporcuların yönetilmesi son derece hassasiyet gerektiren bir görev…
Bu konuyla alakalı şunu ifade etmek gerekir ki altyapı milli takımlarında görev yapan antrenörlerimiz kulüp takımlarında da çalışıyor ve çok önemli tecrübelere sahipler. Bu organizasyon çok büyük bir organizasyon. Sadece oyuncuların değil, antrenörlerin de tecrübe kazanması açısından da öyle…

Türkiye dışına çıktığınız zaman altyapılarda bambaşka bir hayat var ve özellikle Fransa, İtalya, Arjantin ekolü ağır basıyor. Onlar da diğer ülkelerin neler yaptığına dikkat ediyorlar. Tabi bizim antrenörlerimizin yanında üçer tane de yardımcı antrenörümüz var. Ayrıca önemli bir ekleme yapmak istiyorum; U14, U15 ve U16 takımlarımız spor psikologlarıyla çalışmaya başladılar ve psikologlar oyuncularımızla ilgili raporlar tutuyorlar. Herhangi bir konuda bir problem varsa bunun bilimsel bir gözle raporlanması bizim için çok önemli…

Bunun dışında oyuncuların basketbolla ilgili hayal dünyalarının yıkılmaması için de başka bir ekiple çalışmaya başladık. Onlar da birkaç aydır sporcularımıza emek veriyorlar ve uzun vadede çok ciddi verim alacağımıza inanıyorum.
Kaynak: cha