Trafiğin yoğun bulunmuş bulunduğu yollar yerine en özgür yollardan gitmek için ise Yandex'in parasız Navigasyon uygulamasından başkasına ihtiyacınız yok. Türkiye'nin bütün şehirlerini destekleyen uygulama, iPhone, Android ve Windows Phone'da çalışıyor; üstelik bahsedeceğimiz görkemli nitelikleri için sizden tek kuruş istemiyor.
Gitmek dilediğiniz yolu size tanım eden, gözünüzü yoldan ayırmanıza gerek olmadan, sesli uyarılarla sizi yönlendiren uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor. Ancak Yandex.Navigasyon'un haritaları mahalli kullanım için indirebilme yeteneği, mühim bölgeleri sembollerle göstermesi, sesli komutlarınızı anlaması, üstelik bütün bu şekil şeyleri parasız halde sunması dikkatimizi çekti. Yandex.Navigasyon'u App Store, Google Play ya da Windows Phone Store üstünden kurduktan sonrasında kullanmaya zaman kaybetmeden başlayabiliyorsunuz. Elbette, bulunduğunuz yerin belirlenebilmesi için cihazınızda konum hizmetlerini etken vaziyete getirmiş olmanız gerekiyor.


İlk bakışta...

Uygulamayı çalıştırdığınızda sizi 3 boyutlu, kuş bakışı bir görünüm karşılıyor. Haritaya ne kadar yakınlaşırsanız, 3 boyutlu efekt o kadar kendini gösteriyor ve haritayı yatay halde görmeye başlıyorsunuz. Yandex.Navigasyon'un arayüz performansından hoşnut kaldığımızı bilhassa belirtmek istiyoruz; ister haritayı kaydırmak olsun, ister yakınlaşıp uzaklaşmak, 2013 model cihazımızda son aşama akıcıydı.
Başlangıçta önünüze gelen haritada bulunduğunuz konumun yanında, trafik vaziyetini zaman kaybetmeden görebiliyorsunuz. Trafiğin hayli bir yoğun bulunmuş bulunduğu bölgeler kırmızının tonlarıyla, yavaş da olsa akmış bulunmuş olduğu yollar sarı, açık bulunmuş bulunduğu yollar ise yeşil halde gösteriliyor. Dilerseniz, trafiğin umumi vaziyetini sağ üstteki (yatay modda sol üstte) trafik lambası üstünde yazan rakama bakarak da anlayabiliyorsunuz. Lamba üstündeki sayı, trafiğin yoğunluğuna mukayese et 1 ile 10 içinde değişiyor. Sayı yükseldikçe trafik de yoğunlaşıyor. Yani gördüğünüz sayı 10 ise, trafiğin en yoğun bulunmuş bulunduğu vakte eşit geldiniz demektir. Trafik bilgilerinden kurtulup, yalnız yolu görmek isterseniz, trafik lambasına dokunmanız yeter oluyor.

Hedefi seçin ve gidin!
Gitmek dilediğiniz yeri seçmek için izleyebileceğiniz birkaç kolay yol var: Yerin adını yazmak, sesli komut vermek ya da tavsiye edilen yerlerden birisini seçmek. Bunların yanında gitmek dilediğiniz yere harita üstünden uzun dokunarak ya da kayıtlı favorileriniz arasından dokunarak da rotanızın çizilmesini sağlayabiliyorsunuz. Başlamak için büyüteç simgesine dokunmanız yeterli. Burada gitmek dilediğiniz yeri yazmaya adım atar başlamaz, tekliflerin listelendiğini görüyorsunuz. Dilerseniz, en yakın restoran, bar, ATM, sinema, eczane, benzinci benzeri alternatifleri kullanarak, yakınınızdaki yer ve mekanları harita üstünde görebiliyor, üstüne dokunarak en müsait rotanın hesaplanmasını sağlayabiliyorsunuz.
Sesinizi kullanarak arama yapmak için, soldaki mikrofon simgesine dokunup, yeri söylemeniz yeter oluyor.
Hedefi belirledikten sonrasında en süratli rota, trafik yoğunluğu da göz önünde bulundurularak hesaplanıyor ve harita üzerinde, bir ekip zaman 2 alternatif rota şeklinde olmak türü ile gösteriliyor. Hoşumuza giden bir özellik, rota hesaplandıktan sonrasında haritada istediğimiz bir yere dokunup, "Buradan" düğmesine dokunarak, rotayı düzenleyebilmek oldu. Yani Yandex.Navigasyon'un size önerilmiş bulunmuş olduğu rotayı beğenmezseniz, onu kolayca değiştirebiliyorsunuz. Rotanın siz yoldayken trafik yoğunluğunun vaziyetine mukayese et değişebildiğini de söyleyelim. Bu tür hallerde uygulama, sizin için daha özgür bir rota hesaplıyor ve size devam etmek isteyip istemediğinizi soruyor. Yani trafik durumundaki anlık değişimler, muhtemelen sizi etkilemeyecek.

Yandex.Navigasyon, trafikteki kaza, çabalama benzeri teferruatları harita üstünde gösterme benzeri mühim bir beceriye sahip. Bu bilgiler yardımı ile canınızı sıkabilecek alışılmış olan dışı vaziyetlerden da haberdar oluyor, yolunuzu hayli bir geç ters taktirde değiştirebiliyorsunuz. Haritaya yakınlaşıp uzaklaşmak için iki parmağınızı kullanabilir ya da + ve - düğmelerine dokunabilirsiniz. Sıkça gittiğiniz Ev, İş benzeri bölgeleri favorilerinize ekleyip, istediğinizde onlara hızla erişmeniz mümkün. Üstelik sözgelimi evinizi favorilere kaydettiyseniz, yalnız "eve git" diyerek rotanın çizilmesini sağlayabiliyorsunuz. Sesli aramanın "eczane" benzeri sözcükleri de tanıdığını da söyleyelim. Bunun yanında soldaki trafik levhası simgesine dokunarak, bulunduğunuz konumla alakalı yol vaziyetini Yandex.Navigasyon'a bildirebiliyor, bu sayede ötekisi kullanıcıları sözgelimi kaza sebebiyle tam biçimde duran bir yola girmekten kurtarabiliyor ya da sözgelimi "sola sapmak yasak" benzeri direktifleri paylaşarak, değişen trafik kaideleri ile alakalı uyarıda bulunabiliyorsunuz. Dilerseniz harita üstündeki rastgele bir noktaya kendi yorumunuzu bırakmanız dahi mümkün. Kullanıcıların işaretlediği yol vakaları Yandex tarafında moderasyondan geçiyor. Ek halde kullanıcılar da, sözgelimi bir kaza bilgisi yanlışsa ya da yol açılmışsa bunu sistemden onaylayabiliyor ya da yanlış diye bildirebiliyor.


Yol tarifine yakından bakış
Yandex.Navigation ile gideceğiniz yeri belirlediğinizde, hazırlanmakta olan rotayı izlemeniz halinde, amaca tahminen kaç dakikada ulaşacağınızı da görebiliyorsunuz. Bunun yanında yolun kaç kilometre olduğunu, yol üstündeki yoğun bölgeleri de görebiliyor; böylelikle trafiğin nerede sıkışacağından haberdar olabiliyorsunuz. Yol tarifi, "Git" düğmesine bastıktan sonrasında devreye giriyor. Sesli navigasyon işlevi, size sağa dön, sola dön benzeri komutlar veriyor, böylelikle gözünüzü yoldan ayırmak zorunluluğunda kalmıyorsunuz. Mikrofon simgesinin altında bulunan pusula düğmesi yardımı ile haritanın navigasyon esnasında otomatik halde sürüş yönünüzü takip edecek halde dönmesini sağlayabiliyorsunuz. Sesli navigasyonda "Can" ve "Ece"nin seslerinden birisini alternatif edebiliyorsunuz. Sesli komutlara ihtiyacınız ters taktirde işlevi kapatmanız da mümkün.

İndirilebilir haritalar ve ötekisi işlevler
Yandex, yolda giderken 3G üstünden harita indirmek istemeyenleri de düşünmüş ve uygulamasına kullanım kolaylıklı bir harita indirme işlevi eklemiş. Haritaları önceden, Wi-Fi ile indirmeniz halinde, seyir halindeyken mobil data kotanız dolacak diye endişelenmenize gerek kalmıyor. Bununla beraber rotaların çizilebilmesi için web bağlantısına ihtiyacınız var. Haritaları şehir bazında indirebiliyorsunuz. Tüm Türkiye'nin haritasını indirmediğiniz için, telefonunuzda yerden de davranış etmiş oluyorsunuz. örnek vermemiz gerekirse İstanbul haritası yalnız 91MB boyutunda. Dilediğinizde trafik bilgilerini kapatabildiğiniz gibi, harita üstünde gösterilen ikazları da kişiselleştirme olanağınız var. Ayarlar menüsü altındaki "Yol Uyarıları" seçeneği, trafik kazası, yol çalışması, hız kamerası, trafiğe kapalı yollar, açılır köprü, ötekisi iletiler benzeri bilgilerden hangilerini göreceğinizi belirlemenize imkan tanıyor. Yandex.Navigasyon'un ötekisi hoş nitelikleri içinde ekranı karanlık ortama mukayese et otomatik halde karartan "Gece modu" bulunuyor. Bu işlevi kendiniz etkinleştirebiliyor ya da otomatik halde devreye girmesini sağlayabiliyorsunuz; seçim size kalmış. Son halde Yandex.Navigasyon'un haritaları Wi-Fi üstünden otomatik halde güncelleyebildiğini ve uydu görünümünü desteklediğini de belirtelim.
Editör: TE Bilişim