ANTALYA (AA) - Antalya'da 24'üncüsü düzenlenen Asya Vasküler Cerrahi Derneği (ASVS) Kongresi'ne bu yıl 30 ülkeden 1600 doktor katılıyor.

Tıbbi cihaz firması INVAMED sponsorluğunda, Asya Vasküler Cerrahi Derneği, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği, Asya Venöz Forumu ve Türk Fleboloji Derneği işbirliğiyle Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen kongrede, kalp damar hastalıklar cerrahisinde yapay zeka kullanımı ele alınıyor.

INVAMED Başkanı Raşit Dinç, yaptığı açıklamada, bu toplantıların Türkiye'de yapılmasının ülkenin daha ileriye gitmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Kongrede sağlıkta yapay zeka teknolojilerinin tartışıldığını belirten Dinç, "Sağlıkta yapay zeka teknolojileri, ağırlıklı olarak gerek teşhis gerekse tedavi yöntemlerinde yapay zekanın damar cerrahisinde teşhislerin daha hızlı konulabildiği sistemlerin bir araya getirilmesidir." dedi.

Türkiye Yeşil Fonu'nun kuruluşunun gelecek ay tamamlanması planlanıyor Türkiye Yeşil Fonu'nun kuruluşunun gelecek ay tamamlanması planlanıyor

Daha önceden bir hastaya neler yapılabileceği hakkında bilgi veren yapay zeka sistemlerinin artık hastalığın öncesinde de bilgiler verdiğini aktaran Dinç, söyle konuştu;

"Şu an Türkiye'de bizler elimizden geldiğince önce tıbbi cihazların üretimiyle ilgili aşamaları kaydettik. Geldiğimiz durumda artık önlenebilir damar cerrahisini önceden teşhis edip daha sonra tedavileriyle ilgili sistemlerini burada tartışma fırsatı bulduk. Bugün burada Türkiye'nin ürettiği Türk damar robotlarını anlatıyoruz. Türk damar robotları önceden yapılan açık ameliyatların artık tamamen kapalı olarak bir iğne deliğinden girip damarın içerisine verilen robotik enerjiyle plakların açılma sistemi teorisine dayanıyor. Ayrıca bu robotları dünyada 70 ülke kullanıyor."

Dünyadaki doktoraların tecrübelerini dinleyerek daha iyisi için çalıştıklarını ifade eden Dinç, Türk doktorları ve mühendisleri tarafından damar robotlarının üretilmesinin gurur ve ilham kaynakları olduğu dile getirdi.

Kaynak: aa