Almanya'da yeni yıl ile birlikte boşanan çiftlerin çocukları için ödediği nafaka ücretlerinin de zamlanacağı açıklandı.

Nafaka masraflarının arttığını ve Ağustos ayında artırılan ücretlerin yeni yıl itibariyle yeniden düzenleneceğini açıklayan Düsseldorf Yüksek Mahkemesi'nin verdiği bilgiye göre beş yaşına kadar çocukların asgari ihtiyacı olan nafaka yüzde 7 oranında artırılıp aylık 335 Euro olacak. 6 ile 11 yaş arası çocuklarda yüzde 8'lik artış olacak ve 384 Euro aylık hak kazanacaklar. Bu artış 12 ile 17 yaş arasındakilerde 440 Euro'dan 450 Euro'ya yükseltildi. Bu rakamları ödenmesi gereken asgari nafaka seviyesi belirliyor.

Aylık gelir düzeyi yüksek ebeveynlerin ödedikleri nafaka da aylık maaşına orantılı olarak artış gösterecek. 18 yaşını doldurmuş reşit sayılan ve evde oturmayan çocukların ise bu zamana kadar hak ettikleri 670 Euro nafaka ücreti bundan böyle 735 Euro oldu. Bunun içine gencin kira bedeli diye hesaplanan 300 Euro da dahil edilmiş durumda.

Yapılan açıklamaya göre bir yıl sonra yani 1 Ocak 2017 yılında yeni bir artış öngörülüyor. Bu artış ise birinci gurup olan küçük yaştaki çocuklara 342, 6 ile 11 yaş arasındakilere 393 ve 12 ile 17 yaş arasındaki çocuklara 460 Euro nafakayı öngörüyor. Bu artışlar ilk defa 1 Ocak 2008 yılındaki küçük yaştaki çocukların ihtiyacı olan nafaka reformu için belirlenmişti. Nafaka o tarihten itibaren vergi denkleştirmelerinde de avantaj olarak kendini gösteriyor. Yasalara göre bu artış her iki yılda yeniden hesaplanarak uygulanacak.
Kaynak: cha