Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı, Türkiye’de vahşi piyasa politikalarının toplumsal dokuyu tahrip ettiğini, bilime, akla hürmet etmeyen ve her türlü gericiliğin yaygınlaştırılmaya çalışıldığını söyledi.

Adana Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu'nca ‘Çatışmalı Süreçlerde ve Savaş Sırasında İnsan Hakları’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa TİHV Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı konuşmacı olarak katıldı. İnsanların birbirine sarılma zamanı olduğunu, birbirinin gözlerine bakılmasının daha çok ihtiyaç duyulduğunu bu duyguyla Adana’ya geldiğini belirten TİHV Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı, “Savaş, insanları, hayvanları, tüm canlıları, çevreyi ve değerleri öldürür. Tarih boyunca erken ölümlerin iki önemli nedeni var. Biri enfeksiyon hastalıkları diğeri şiddet ve savaştır. Hekimliğin sağlık çalışanlarının varlık sebebi; insan yaşamını korumak ve geliştirmek, insan haklarının temeli olan yaşama hakkı, sağlıklı yaşama hakkı, sağlık hakkına sahip çıkmak, değerleri ile var olan insanı korumak adına seçilmiş bir yaşam biçimidir.” dedi.

Savaş, çatışma ortamının hekimliğin, sağlık çalışanlarının varlık sebebinin inkarı olduğunu dile getiren Bakkalcı, şunları söyledi: “Çatışma ortamında mesleğimizin etik değerleri ışığında mesleğimizin gereklerini yerine getirme ve çatışma ortamının derhal son bulması ve kalıcılaşması için çaba göstermek bizlerin varlık sebebidir. Sağlık, savaş ve barış arasında bir köprü görevi görür. Sağlık çalışanları barışın korunması ve geliştirilmesinde en önemli belirleyici faktördür. Barış hareketlerinde hekimler ve sağlıkçılar her zaman en önde ve önder olmuşlardır. Savaş tarihi insanlık tarihinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. İnsan eliyle gerçekleştiği için önlenebilir barış çabası ve umudu da sürüyor. Savaş en örgütlü şiddet olduğu gibi politikanın yürütülüş biçimlerinden biridir. Savaş ortamının kökenleri; her düzeyde eşitsizlikler, silahlanma, militarizm, iktidar çalışmaları, kontrol altına almadır. Savaş televizyonda seyrettiğimiz bir oyun değildir.”

2015 Türkiye’sine bakıldığında vahşi piyasa politikalarının toplumsal dokuyu tahrip ettiğini vurgulayan Dr. Metin Bakkalcı, “Bilime, akla hürmet etmeyen ve her türlü gericiliğin yaygınlaştırılmaya çalışıldığı, ya bizdensin ya da karşımdasın, teröristsin şeklinde ayrımcılık ve şiddet eğilimlerinin artması, duygusal kopuş riskinin arttığı, değerlerin erozyona uğradığı modelleri kolayca uygulamaya sokabiliriz, ama değerlerimizi koruyamazsak hiçbir modeli oturtamayız.” diye konuştu.

Katılımcıların sorularına da cevaplayan Dr. Bakkalcı’ya Adana Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. H. Neslihan Önenli Mungan tarafından teşekkür belgesi verildi.
Kaynak: cha