Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Bursa İpeği Yeniden Hayat Bulacak’ projesi kapsamında öğrencilere ipek böceği eğitim seti dağıtıldı.

Kozabirlik tarafından desteklenen proje kapsamında 5 bin ipek böceği Kozabirlik’e bağlı ‘Tohum Üretim ve Yetiştirme Merkezi’nde hazır bulunduruldu ve dağıtım için de Mustafakemalpaşa İlçesi Çaltılıbük Mahallesi’nden günlük taze dut yaprağı temin edildi. Tasarlanan yapay yaşam ortamında dağıtılan ipek böcekleri öğrencilerin de ilgisini çekti. Öğrencilere verilen eğitimlerde de ipek böceğinin kozasını sağlıklı örmesi için günlük taze dut yaprağına ihtiyacı olduğu, kimyasal maddelerden uzak kalması ve belirli bir ısıda yaşaması gerektiği aktarıldı.

İlk koza, projenin başlatıldığı okul da olan Muradiye 11 Eylül İlkokulu’ndan geldi. Kozasını getiren öğrenciler satranç takımlarını almanın sevini yaşadı. Muradiye ve Çekirge 1. Murat ilkokulları ile Orhaneli, Keles, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerindeki okullarda da eğitim setleri dağıtıldı. Başarı oranının yüksek olduğu projede öğrenciler yetiştirdiği kozaları Tayyare Kültür Merkezi’ne teslim edip hediyelerini teslim aldılar. Öğrencilerin kozaları da Kozabirlik Tohum Üretim İşletmesi’ne teslim edildi.

Proje kapsamında Muradiye İpek Fabrikası’nda kozadan ipek çekimini de canlı olarak gören öğrenciler, üretilen ipeğin nihai ürüne dönüştürüleceği Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi’ni de gezerek ipek dokuma ve ipek halı tezgahlarını ilgiyle incelediler. Öğrenciler, burada Bursa’nın İpek Yolu’ndaki önemini de öğrenme şansı buldu.
Kaynak: cha